Daar zaten we dan, in de warme zon een softijsje op een te groot hoorntje naar binnen te werken. Net toen ik het laatste puntje van mijn ijsje had doorgeslikt, werd mijn vriendin gebeld. Ze liep weg en door de telefoon kon ik horen dat degene aan de andere kant van de lijn aan het huilen was. Heel even zat ik daar lonely, maar na een paar minuten besloot ik toch achter haar aan te gaan, de nieuwschierigheid in me wilde weten wat er aan de hand was. Mijn vriendin was aan het huilen toen ze het rode knopje op haar telefoon in drukte. Al huilend en in paniek vertelde ze me dat er een geliefde was overleden, een levendig vrolijk meisje, dat nu haar leven heeft moeten inruilen voor de eeuwigheid. Heel lang was het stil, tot zij de stilte verbrak en met het laatste beetje hoop in haar aan me vroeg: "Kan het niet zijn dat ze het fout hebben, dat ze gewoon nog leeft?"

Dit was geen domme vraag, maar wel een niet-doordachte vraag. Later hadden we het hier er samen over en we kwamen tot de conclusie dat er maar 1 rede was geweest voor de vraag: hoop. Hoop is iets heel raars. Mijn vriendin wist heel goed dat haar geliefde overleden was, maar iets in haar hoofd kon daar niet aan wennen, de klap was te groot. En juist omdat ze het niet kon laten bezinken kwam daar weer dat rare begrip: Hoop.

Juist daarom is de benaming 'Het Lichtje in je Hart' een hele mooie benaming. Maar zo heb je ook wanhoop, de angst dat je niks meer kunt veranderen aan een verdrietige of heftige situatie. Ik denk alleen niet dat de vraag van mijn vriendin uit wanhoop opgebouwd was. Zij kreeg in eens een heftige situatie voorgeschoteld, maar juist omdat haar gedachten in paniek raakten, perstte ze er een druppel hoop uit, de hoop dat haar geliefde nog zou leven.

Misschien een veel te filosofisch column voor velen, maar het is ook niet te begrijpen. Hoop is iets apart, een gevoel, een uitlaat, maar ook een toevlucht. Zo kijk ik er tegen aan, ik hoop dat jullie me begrijpen.

Reacties (2)

 • Necessity

  Ik denk dat hoop zowel goed als slecht kan zijn. Zonder hoop kan je niet leven, is er niks waarvoor je nog 's ochtends je bed uit komt. Er moet een bepaald vertrouwen zijn dat als je hard werkt en goed je best doet dat het dan beter wordt en dat je er goede dingen voor terug krijgt.
  Tegelijkertijd kan hoop destructief zijn denk ik, zoals in deze situatie. Je hebt hoop tegen beter weten in, om de situatie nu beter te maken, maar wanneer die hoop toch echt niet realistisch blijkt te zijn, kan dat voor een tweede klap zorgen.

  8 maanden geleden
 • HeI

  Heftig, goed geschreven. Hoop kan zowel positief als jammer genoeg negatief zijn. Maar aangezien het zo positief lijkt, denk ik dat veel mensen vergeten dat het ook anders kan werken.

  8 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen