Wandel eens door de straat van de dichtstbijzijnde grote stad bij jou in de buurt. Let eens op de reclameborden. Hoeveel daarvan maken reclame over eten en drinken? Een heleboel waarschijnlijk. Hoeveel van die reclameborden maken reclame voor gezonde voeding? Een stuk minder, waarschijnlijk.

Als je de gemiddelde persoon vraagt of obesitas de schuld is van de obees in kwestie, zegt die waarschijnlijk volmondig ja, of mompelt hij of zij dat het misschien ook iets met genen te maken kan hebben. Maar, laten we eerlijk zijn, degene die de genen de schuld geven, zijn ofwel zelf gedoemd met een hoog BMI, of heeft toevallig een beetje verstand van de aandoening.

Is obesitas de schuld van de genen? Niet helemaal. Obesitas valt een beetje te vergelijken met een grote blok die boven je hoofd hangt en vast is gemaakt met verschillende touwtjes. Ja, die blok hangt boven jouw hoofd en anderen hebben er geen last van, maar jij bent nog steeds degene die de touwtjes doorknipt en de blok op jouw hoofd laat vallen. Genen spelen een rol, maar belangrijker is je eigen voeding.

Het is dus toch de schuld van de obees! Ook niet helemaal waar. Herinner je die reclameborden met ongezonde voeding? We leven in een ongezonde maatschappij. Ongezond eten wordt gepromoot, terwijl gezonde voeding naar de achtergrond verdreven wordt. Op kinderzenders krijgen we continu reclame over allerlei zoetigheden. Ooit al eens reclame gezien van een pak wortelen? Een krop sla misschien? Een champignon? Broccoli? Bloemkool? Spruitjes - no way!

We worden zodanig neergeslagen met ongezonde voeding dat sommige mensen op den duurt niet eens meer weten wat gezond is. Kun je het hen kwalijk nemen? Coca-Cola Zero; geen suiker, dus gezond? Cornflakes, verrijkt met ijzer? Klinkt vrij gezond in mijn oren. Pasta, niets mis mee, toch? En in een appelcake zit toch ook fruit? Eén koekje kan bovendien geen kwaad, ofwel? Of twee koekjes, of drie? Het zijn kinderen; laat ze maar zoetigheid eten. Het zou pas zielig zijn als ze geen koekjes mochten eten, terwijl hun leeftijdsgenoten dat wel mogen. Maar mijn kind krijgt één keer per week toch een stuk fruit op school, dat is toch gezond? Brood, daar moeten we toch net veel van eten? En veel vlees, zodat mijn kind goed groeit. Een beetje boter is toch niet slecht? En choco tussen de boterhammen; Nutella beweert dat mijn kind dan zeker de dag doorkomt.

Ik heb er een nieuwe term voor bedacht: voedselverwarring. We weten soms gewoon niet meer wat gezond is en wat niet. We leven in een maatschappij waar gezond eten een heuse beproeving is geworden. En dan hebben we nog niet gesproken over de financiële aantrekkelijkheid van ongezonde voeding. Een friet bij de frituur heb ik voor een euro of drie, neem er wat vlees bij en we komen op vijf euro. Als ik mezelf uitsloof in de keuken met allerlei fancy ingrediënten, ben ik een uur van mijn tijd kwijt en daarbovenop misschien zelfs het dubbele van de centen.

Is obesitas de schuld van de obees? Ik vind dat het heel kort door de bocht is om te zeggen van wel. We groeien op in een bepaald milieu. Je zou bijna kunnen zeggen dat we in obesitas geboren worden. Een ouder en kind die beide morbide obees zijn? De schuld van de slechte genen? Of een slechte levensstijl? Waarschijnlijk een combinatie van beide.

Reacties (6)

 • Rubin

  Leuke column, ben het er mee eens! ^^

  7 maanden geleden
 • IngridBirdy

  Ik werd opgevoed met, 1 x op de dag fruit en maar 1 koekje per keer. We aten bijna elke dag groenten en we hadden een goed ritme qua eten.

  Mijn opvoeding qua eten was dus gewoon goed, om het zo even te zeggen. Nu is het niet gepast om te zeggen, "ik heb geen obesitas, dus een goede opvoeding is alles." Maar mijn verhaal gaat natuurlijk wel die kant op.

  Ik denk dat het al snel te maken heeft met je opvoeding, maar de goedkoopheid van slecht voedsel heeft er denk ik weinig mee te maken. Fruit en groentes zijn tegenwoordig nog goedkoper dan slecht voedsel, dus in principe klopt je bewering niet helemaal.

  Toch een goed column met een boodschap!

  7 maanden geleden
 • aarsvogel

  Ik vind dit een erg goede, sterke column! Ben hier momenteel met school ook mee bezig.

  Maar zelfs als je wortels eet, die worden versgehouden in suikerwater.
  Hoe wordt sla verbouwd? Landbouwgif.
  Dus zelfs als je probeert gezond te leven is dit extreem moeilijk. Helaas.

  7 maanden geleden
 • Fennec

  @ uiltjes, biobananen kosten nog altijd 3x niks (of 1,90 per kilo om precies te zijn). Voor 2 euro kan je appels en kersen kopen of een hele bak aardbeien (dit seizoen, in een ander seizoen kan je een kilo mandarijnen halen daarvoor). Broccoli kost een paar cent. Als je in Nederland geen geld hebt voor gezond voedsel, dan heb je al helemaal geen geld voor ongezond voedsel. Deze mythe moet de wereld zsm uit. Groente en fruit is betaalbaar (zelfs goedkoop) in Nederland, we zijn Amerika niet!

  Ouders moeten ook opletten op de hoeveelheden. Een beetje fors is niet erg natuurlijk, dat maakt een kind niet obees. Maar tenzij het kind een erge metabole aandoening heeft is het wel gewoon de schuld van de ouders. Een vorm van neglect, is het. Obees wordt je niet zomaar.

  Zo'n hamburger van 99 cent vult niet, maar een maaltijdsalade die je op de laatste dag koopt en 2 euro kost, die vult wel. Dus nee, dat voorbeeld van de hamburger en salade is volkomen onterecht.
  Sorry voor mijn felheid. Ik ben tegen overwaaiende Amerikaanse mindset, zeker op dit gebied. Pas als de groentes opeens 4-5x zo veel kosten mag je die overnemen. Hopelijk komt die tijd nooit.

  7 maanden geleden
 • Uiltjes

  Ik denk dat het inderdaad een deel reclame is. Er word bijna nooit reclame voor gezond eten alleen voor fastfood , snoep , drank , frisdrank enzo. Ook als is het op zich goed koper om fastfood te halen bijvoorbeeld misschien niet een heel menu bij de MCD ofzo maar als je nu een hamburger haalt ofzoiets haalt of een salade dan is de salade zeker duurder. Vooral in Amerika is het verschil hier in heel hoog. Salade 5 euro en een hamburg 99 cent. En als je dan minder geld heb is de keuze snel gemaakt. Meestal kosten gezonde producten of eco/bio producten ook meer dan gewoon normale producten bijvoorbeeld. Het is daarom ook niet gek dat mensen minder van dat soort producten kopen. Ik zelf had ook wel vaker fruit mee naar school maar ook wel koekjes. Ik bedoel sommige kinderen komen gewoon minder snel aan dan anderen kinderen ook al zal je ze het zelfde voor zetten dat zit ook een deel in de gene. Maar dat Kinderen te dik zijn is echt niet alleen de schuld van ouders vind ik. Ik bedoel Kinderen kunnen nog zo gezond opgevoed worden maar het gaat gewoon om de hoeveelheden die je binnen krijgt. Ik was vroeger ook altijd een wat vorse kind dan anderen kinderen. Ook al at ik echt niet meer dan hun soms zelf minder en ik zat gewoon ook op een sport dus dit is bij iedereen gewoon verschillend dat zeker.

  7 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen