Alweer een tijdje geleden vertelde een vriendin mij dat ze iets had gelezen wat ik echt moest gaan doen en natuurlijk begon ik daar heel enthousiast mee, maar zoals vrijwel altijd het geval is met dit soort dingen, heb ik het niet langer dan drie dagen volgehouden. Toch heb ik wederom een poging gedaan er mee te beginnen, aangezien ik het idee wel heel erg mooi vind. Het idee was om iedere dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Er was slechts één regel: je mag nooit meer dan eens hetzelfde opschrijven.

Als ik denk aan de dingen waar ik dankbaar voor ben, en ik denk dat dit voor heel veel mensen ook geldt, kom ik toch al snel uit op de dingen waar we volgens de rest van de wereld dankbaar voor moeten zijn. Onze vrijheid, het feit dat we leven in een land waar het hebben van een dak boven je hoofd en genoeg te eten voor de meeste mensen als vanzelfsprekend is, de toegankelijkheid van het onderwijs en natuurlijk je familie, vrienden of welke mensen je in jouw leven dan ook op prijs stelt. Maar wanneer je elke dag drie verschillende dingen op moet schrijven, ben je al snel door deze 'standaard' uitspraken heen en kan je je hersens gaan breken over wat je daarna op kunt schrijven. Dat viel me in het begin wat zwaarder dan ik eerst had gedacht, maar toen ik er eenmaal een beetje in zat, ging het iedere keer weer wat gemakkelijker. Want uiteindelijk zijn er zoveel - grote en kleine - dingen waar je ook ontzettend dankbaar voor bent, dingen die je eerst misschien over het hoofd ziet.

Je moet je gaan richten op die kleinere dingen, bepaalde gesprekken die je hebt gevoerd, kleine dingen die je zijn opgevallen toen je op je fiets door de stad reed of bepaalde momenten die je hebben doen glimlachen. Hetzelfde geldt voor kleine overwinningen waar misschien enkel jijzelf vanaf weet.
En hoewel je er wellicht niet direct een stuk gelukkiger van wordt, denk ik dat het heel belangrijk is toch wat vaker stil te staan bij deze dingen, want al die kleine dingen samen vormen toch het grote geheel wat we het leven noemen.

Reacties (1)

  • aarsvogel

    Mooie column! Heel erg sterk.

    4 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen