‘Onze mensen eerst’ het is de slogan van Vlaams Belang, een (extreem) rechtse partij hier in Vlaanderen. Ze willen het dragen van hoofddoeken verbieden, islamitisch onderwijs afschaffen en er mogen geen moskeeën meer bijkomen. De slogan maakte me ziek, de uitleg nog meer.

Ik ben altijd een tegenstander geweest van de hele gedachte ‘onze mensen eerst’ (of iedere andere manier waarop het verwoord wordt). Ik moet bijna overgeven wanneer ik mensen hoor spreken over het afschaffen van geloofsuitingen van ieder ander geloof dan het onze. Toch blijft het opkomen: steeds vaker en steeds extremer.

Ik vraag me af of mensen zich echt bedreigd voelen door een andere cultuur, of gewoon een excuus zoeken om hun racistische houding goed te praten. Een hoofddoek heeft nog nooit iemand kwaad gedaan, een moskee is net zoals een kerk niets meer dan een plek waar mensen samenkomen. Op welke manier lopen wij (zonder hoofddoek en zonder bezoekje aan een moskee) risico op het verliezen van onze identiteit?

Waarom omarmen we andere culturen niet? Waarom veroordelen we mensen die andere ideeën hebben dan wij? Waarom praten we niet gewoon met hen en verrijken we onze eigen horizon? Waarom zijn we zo bang dat we omver gewalst te worden door andere culturen, terwijl we helemaal zelf in de hand hebben wat wij geloven en niet geloven? Waarom is iets wat anders is automatisch slecht? En waarom willen we het meteen vernietigen – alsof geloof iets besmettelijks is?

Waarom zijn we bang van mensen?

Wanneer ik uitspraken hoor als ‘onze mensen eerst’, maakt dat me triest. Het feit dat iemand spreekt over ‘onze mensen’ en niet gewoon ‘mensen’ geeft me het gevoel dat we stilaan vergeten dat wij allemaal gewoon mensen zijn – atheïst, christen, moslim, of pastafari; het zou allemaal niets uit mogen maken.

Reacties (3)

 • Fennec

  Dat moment waarop Vlaams Belang zijn folder gooit in een studentenkot vol "buitenlanders". Ik heb foto's genomen en met sarcastisch commentaar naar mijn vriend gestuurd. Kon er wel om lachen, maar het is sneu dat mensen ze serieus nemen en er op stemmen. Serieus, is het een probleem dat er 35.000 nieuwe Belgen zijn gekomen in de laatste paar jaar? Mijn kotgenoot had mij toen juist verteld dat hij wel Belg wilde worden en voor altijd met zijn lief in Belgie wilde wonen. Dat is toch hartstikke mooi? Heeft Belgie er een goede internist bij:)
  Ik ben wel zo stom geweest om vergeten mij in te schrijven voor de gemeenteraadsverkiezing voor t stemmen. Had ze graag geplaagd door op eenderwelke andere partij te stemmen.

  10 maanden geleden
 • Dumbo

  Ik vind dat het van beide kanten moet komen. Het is in mijn ogen nogal dubbel dat de een de cultuur van de ander "moet" accepteren, maar dat vice versa niet gebeurt.

  10 maanden geleden
  • Fennec

   True, ik merk dat veel mensen intergreren lastig vinden door wederzijdse vooroordelen. Het is makkelijk om als migrant samen te klitten met andere migranten omdat je voor een deel dezelfde ervaringen hebt, maar op die manier raak je wel moeilijk in contact met de inheemse bevolking. -althans, dat is wat deze Nederbelg denkt.

   10 maanden geleden
 • Ristridin

  Helemaal mee eens!

  10 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen