"Wil je niet trouwen, maar je relatie toch schriftelijk vastleggen? Dan kunt u kiezen voor Geregistreerd Partnerschap.
(...)
Voordelen tegenover het huwelijk:
- U hoeft elkaar niet het ja-woord te geven.
- U kunt het snel beëindigden bij een notaris of advocaat."
bron: Www.Notaris.nl

Oké, voor veel mensen zal het bovenstaande stukje als een vooruitgang van de nieuwe tijd worden gezien. Je kan hierdoor bijvoorbeeld goedkoper een hypotheek afsluiten.
Dit column gaat niet over waarom je niet zou moeten kiezen voor Geregistreerd Partnerschap, maar waarom je in plaats van Geregistreerd Partnerschap zou moeten kiezen voor het huwelijk.

Laten we beginnen bij het begin. Het huwelijk. Een prachtige verbintenis die in het gezelschap van getuigen wordt voltrokken op geestelijk, schriftelijk, moreel, persoonlijk en lichamelijk gebied, om zo aan elkaar te beloven er in goede en slechte tijden, gezondheid en ziekte voor elkaar te zijn. Dat dus.
Voor mij is het enige wat het Geregistreerd Partnerschap doet, mensen verbinden op schriftelijk gebied. Als je er dan samen voor gaat, ga er dan volledig voor.

Stel je bent een jong stel, wil samenwonen, maar dat is zo duur. Geregistreerd Partnerschap is dan volgens velen de oplossing. Ik snap de gedachte, maar voor velen zit er een bepaalde onzekerheid achter. 'We zijn nog jong, er kan zoveel mis gaan. Waarom zouden we zoveel geld uitgeven aan een bruiloft?'
In wezen kost een bruiloft namelijk niet zo intens veel geld, maar het is maar hoeveel het de mensen waard is. Mensen zijn niet zeker over hun relatie. Daarom zullen ze maar niet voor het huwelijk gaan. Je geeft elkaar hiermee immers niet het ja-woord en kunt je 'huwelijk' makkelijk weer opzeggen.

Ik ben het er niet mee eens. Als je er voor gaat, ga er dan ook echt voor en vier dit groots. Sommige mensen zien het Geregistreerd Partnerschap als een vooruitgang in onze tijd, maar ik zie het als (weer) een stapje in ons proces naar de afschaffing van belangrijke tradities en de minste onderscheid, de minste moeite en de minste oprechtheid en puurheid in onze samenleving.

Reacties (8)

 • FRIDERICUS

  Wow, dat wist ik helemaal niet.
  Eerlijk gezegd vind ik het maar raar. Waarom zou je een relatie ingaan met het idee en de onzekerheid dat het toch wel van korte duur zal zijn? Dan kun je beter geen relatie beginnen. Een relatie begin je (naar mijn mening) met iemand met wie je de rest van je leven wilt delen, zonder onzekerheid. Met die persoon zou je dus willen trouwen, omdat je in het echt verbonden wilt zijn en geld uit wilt geven aan een speciale trouwdag. Als je echt je soulmate gevonden hebt, ga je niet onzeker zitten doen met een schriftelijke verbintenis, die je snel weer ongedaan kunt maken...

  10 maanden geleden
 • Fennec

  Trouwen is idd een mooie traditie. Maar ik wil het nog niet doen, eerst andere zaken op orde stellen. Pas als ik op mezelf kan staan, wil ik trouwen (en eventueel kinderen).

  10 maanden geleden
 • Dumbo

  Ik ga ook een geregistreerd partnerschap aan en we gaan het omzetten naar een huwelijk met een leuk feest zodra daar geld voor is. Eigenlijk wilden we trouwen, maar toen kwam er een enorme tegenslag en we willen allebei niet beknibbelen op onze trouwdag.

  10 maanden geleden
 • xJess

  Ik vind dit best interessant tbh :') Mijn schoonzusje kwam namelijk met de mededeling dat ze voor het geregistreerd partnerschap gaan omdat ze zwanger is maar ze willen beide niet het gedoe van het trouwen.

  Ik zelf zou ergens dolgraag willen trouwen maar ik weet dat mijn vriend me nooit zal vragen en daarbij ook geen bruiloft wil.. dus ik dub zelf over de vraag of, als alles goed blijft gaan natuurlijk, we dan ooit voor het geregistreerd partnerschap gaan of dat we dan maar ongetrouwd blijven. Aan dat tweede zitten voor ons veel nadelen, mede omdat hij later het bedrijf van zijn ouders gaat overnemen.

  Trouwen is voor mij traditie en prachtig maar ik begrijp dat mijn vriend er geen zak aan vind en het geldverspilling noemt. Dat is natuurlijk voor hem ook wel zo als hij het niet wil en hij zou het puur voor mij doen :')

  Ik snap in ieder geval dat er genoeg mensen zijn waarbij het ineens nodig is voor een droomhuis of andere redenen - mensen misschien zoals mijn vriend die niet willen trouwen? Zelf zou ik het ergens wel jammer vinden en vind ik bruiloften prachtig om te zien c:
  Het argument dus dat iedereen het alleen maar doet 'omdat het makkelijk is' of omdat ze onzeker zijn vind ik onzin :') Niet iedereen heeft zin in al die poespas en dan zou het in mijn ogen wél een verspilling van je geld zijn als je jezelf en je partner er geen plezier mee doet!

  10 maanden geleden
  • IngridBirdy

   Het is bij mij ook meer dat ik het jammer vind dat de hele traditie er uitgegooid word, maar ik snap je punt

   10 maanden geleden
 • Virren

  De titel van je column trok me toch wel aan, want ik was vooral benieuwd waarom je dat statement maakte en toch merk ik dat ik het deels wel met je eens ben.
  Mijn man en ik hebben ongeveer anderhalf jaar geleden ervoor gekozen om ivm. de koop van ons huis een geregistreerd partnerschap af te sluiten. Voor ons was dit puur om de hypotheek rond te krijgen en juist onszelf de kans te geven ons huwelijk niet overhaast te vieren.
  Ik wil dat mijn huwelijk speciaal is en niet zomaar een maandagochtend waarop ik een handtekening ben gaan zetten samen met een klein groepje familie en onze getuigen. Op de manier waarop het bij ons moest (vanwege de tijdsdruk, dit was ons droomhuis en we wilden dat echt niet kwijt!) voelde het voor mij ook absoluut niet als trouwen.

  Wel was en ben ik mij er nog steeds heel erg van bewust dat ik een verbintenis met mijn man ben aangegaan en voelt het niet vreemd om te zeggen dat hij mijn echtgenoot is; want dat is hij al wel.
  De trouwerij komt nog, dat kan ook overigens, je partnerschap omzetten bij de gemeente. We wachten 'onze' datum af (6 mei) en dan gaan we er helemaal voor!

  Over de kosten van een huwelijk kan je eigenlijk lang en kort twisten; tenzij je op de gratis ochtend gaat (die elke gemeente wel heeft, vaak maandag of dinsdag) het is best een smak geld als je een officieel ja woord wil geven en een trouwboekje wil ontvangen.
  In onze gemeente bijvoorbeeld: stel dat je op een zaterdag wil trouwen kost dat je sowieso al 709 euro. En dan sta je in een kantoor van de desbetreffende ambtenaar, zonder boekje, alleen het papiertje. Wil je in het Raadhuis trouwen, dan gaat daar weer een bedrag bij op, afhankelijk van het aantal gasten en hoeveel tijdvakken je opneemt.
  Al met al alsnog een bureaucratisch geneuzel, het is gewoon een smak geld.

  Ik ben het dus met je eens dat het een geregistreerd partnerschap eigenlijk huwelijk-light is, maar ik kan ook wel begrip opbrengen voor mensen die zich daar comfortabeler bij voelen dan echt trouwen.

  In beiden gevallen vind ik dat het een belangrijke verbintenis is, waar sowieso ontzettend goed over nagedacht moet worden voordat je die aangaat. Een huwelijk(-light) is nu eenmaal niet klaar na het ja-woord.

  10 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen