Misschien had je er nog nooit over nagedacht. Maar stel, je gaat naar een club en iedereen staat wild te springen. Te lachen. Te dansen. Maar de muziek staat uit. Zonder de muziek is er een leegte. Iets wat je absoluut niet kan negeren. Hoe kun je dansen als er geen muziek is? Hoe kun je bewegen op de maat als die ontbreekt?

Dit brengt me eigenlijk tot mijn punt. Vele van jullie zullen, als ze mijn columns gelezen hebben, zich misschien wel bepaalde dingen afvragen of het er niet mee eens zijn. Ik heb geschreven over abortus, liefde, huwelijk en nog veel meer. Ik heb bepaalde waarden en normen die jullie misschien niet zullen nastreven.

De muziek waar ik me op voortbeweeg is het christendom. Ja, ik heb een christelijk geloof. Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat je als je met christelijke argumenten aankomt, je de meeste mensen niet zult overtuigen. Ik heb geleerd de christelijke waarden en normen toe te passen op die van de samenleving. Dit lukt soms, maar soms ook niet.
Hoe ga ik mensen uitleggen die een celletje geen baby'tje vinden, ook een ziel heeft en het recht om te leven. Hoe kan ik mensen overtuigen van God's bedoeling om man en vrouw in een huwelijk te verbinden. En hoe ga ik mensen uitleggen dat seks niet bedoelt is om met verschillende mensen te ontdekken in je leven.

Het is lastig, heel lastig. Maar voor mij is dit de muziek waar ik me op voortbeweeg. Voor anderen is dat de Islam, Boeddhisme of een ander geloof.
Maar nu terug komend op voortbewegen zonder muziek, die mensen zijn er ook. Het kan zijn dat jij zo iemand bent. Dat je je waarden en normen baseert op die van de samenleving en dat je geen leiddraad hebt in je leven.
Ik zou me niet kunnen voorstellen te moeten dansen op de stilte en anderen te moeten volgen in hun bewegingen.

Dit column was eigenlijk meer bedoelt om mezelf uit te leggen naar jullie toe. Voor degenen die mijn columns lezen en zich soms dingen af zullen vragen, dit is de uitleg. Ik heb misschien een andere muziek waar ik op beweeg en we zullen daarom niet het zelfde denken. Toch denk ik dat we veel van elkaar kunnen leren. Hier heb ik immers geleerd dat er nog veel meer muziek is waar je je op voort kan bewegen.


[Ik realiseerde me dat het heerlijk is hoe ik dit gewoon op Quizlet kan vertellen. Hier is iedereen anders en zijn we allemaal een tikkeltje apart.]

Reacties (2)

 • Muizlet

  Ik vind het een erg leuke intro! Ik was meteen benieuwd en wilde weten waar het over ging, erg knap!

  Ik heb wat vaker over dit onderwerp nagedacht, wat geloof voor rol kan hebben in het leven. Ik vind (bijvoorbeeld bij het Christendom, want dat ken ik het beste) de hoop en steun die je eruit kan halen erg mooi. Het lijkt me mooi om in je leven te hebben. Ikzelf geloof niet in een God, maar ik geloof ook niet niet in een God; ik ben van mening dat je niet kan weten of er een God bestaat.

  Ik wilde nog terugkomen op de alinea over het geen leidraad hebben en afstemmen op de omgeving. Ik denk zelf dat er andere leiddraden kunnen zijn die de rol van geloof in het leven over kunnen nemen tot op een zekere hoogte. Zo zijn naar mijn mening wetenschap en klimaat twee zaken waar mensen naar en voor leven. Misschien is dit niet helemaal vergelijkbaar en toereikend met geloof, het is zeker wel iets. Ik moet eerlijk toegeven dat ik een pietsje klein beetje verontwaardigd was over je omschrijving (geen enkele leidraad, snif) , maar bij nader inzien snap ik je punt wel en heb je ergens ook wel gelijk.

  Ik vond je column erg leuk en ik ga er zeker meer lezen, ik ben benieuwd naar jouw visies en hoe je die zo mooi kan verwoorden;). Misschien heb je wat aan mijn visie op dit onderwerp. Fijne week alvast!(flower)

  2 maanden geleden
  • IngridBirdy

   Wauw, mooie reactie! Heel lief en absoluut heb ik wat aan jouw visie!

   2 maanden geleden
 • Humbeeck

  Ik denk dat dit een van de treffendste metaforen is voor - ik weet niet eens voor wat- voor het leven of zo. Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat wat ik denk, en hoe ik de dingen zie, helemaal niet is zoals de anderen het zien. Het kan kinderachtig en zelfs naïef klinken dat ik dit op mijn achttiende moet ontdekken, maar ik hoor steeds vaker en steeds luider andere muziek. Deze column is spot on en ontzettend verhelderend, als je het mij vraagt. Chapeau!

  2 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen