Dat Trump hypocriet was door te zeggen dat hij ‘de minst racistische persoon van de wereld’ was, wisten we allemaal. En toch zie ik het steeds vaker gebeuren. Mensen die overduidelijk een racistische uitspraak maken, om dan te zeggen dat ze ‘helemaal niet racistisch zijn’. Als ik één ding meer haat dan racisten, dan zijn het wel racisten die schijnheilig genoeg zijn om te zeggen dat ze het niet zijn.

Als je niet racistisch bent, hoef je niet te zeggen dat je het niet bent – dan spreken je woorden en je acties voor zich.

Maar deze hele zaak rakelt een probleem (als je het zo al kunt noemen) op waar ik al veel eerder over heb nagedacht: bestaat er wel een persoon die werkelijk niet racistisch is? Er zijn genoeg testen die beweren dat je een onbewuste voorkeur hebt voor een blanke huid, dat we allemaal racistisch zijn in de kern van ons hart. Ik vind het bullshit. Racisme labelen als iets waar we eigenlijk niets aan kunnen doen, is zwak. De enige reden waarom me mogelijk een onbewuste voorkeur zouden hebben, is omdat we verkeerd zijn opgevoed – omdat we te weinig andere kleuren hebben gezien om het te bestempelen als normaal.

Ik ben racistisch. Of zoals mijn favoriete komiek het noemde: mild racistisch. Ik denk niet dat mensen met een andere afkomst op ook maar één manier minder waard zijn dan wij. Maar ik merk op dat ze anders zijn. Ik merk op dat mensen zwart zijn, ik merk op dat ze een hoofdoek dragen. Ik denk er niets bij, behalve: ‘Dit zie je niet zo vaak.’

Ik hoop nog steeds voor een toekomst waar iemand van een andere afkomst niet meer zal opvallen – op welke manier dan ook. Dat het verschil in huidskleur net zo onzichtbaar wordt als het verschil in oog- of haarkleur. Daarom is diversiteit in onze media zo belangrijk. Daarom moeten we onze kinderen meer tonen dan alleen films met blanke acteurs – daarom zouden er eigenlijk meer films als Black Panther moeten komen (en dat ik maar één film heb gezien waarvan de cast voornamelijk zwart is en niet blank, is een schande op zich). Ik denk niet dat mensen geboren worden met racisme in ons hart, ik denk dat het iets is wat zich ontwikkelt net omdat we niet genoeg in aanmerking komen met mensen die anders zijn. En dat is iets wat we kunnen veranderen.

Reacties (5)

 • Sasageyo

  Persoonlijk vind ik de verschillen tussen mensen zien helemaal niet racistisch. Je kunt mensen niet dwingen om te doen alsof er geen etnische verschillen zijn, want dat doet iedereen. Een Japanner zal het opvallen wanneer hij een Noor ziet lopen, een Arabier zal het opvallen wanneer er een Noord-Afrikaan door zijn dorp loopt. Dat is toch niet erg of raar?

  En als ik een vrouw met een hoofddoek zie lopen, ja dan denk ik: "Hey, een vrouw met een hoofddoek. Dat is nou iets wat ik nooit zou willen dragen". Ben ik dan racistisch? Of merk ik gewoon iets op waar ik vervolgens mijn eigen mening door vorm? Racisme is het uitsluiten of negatief benadelen van iemand omwille van zijn of haar etniciteit. Dat doe ik niet in mijn voorbeeld en dat doe jij niet in jouw voorbeelden. Ik vind dat dus absoluut geen racisme. Ook geen mild racisme. Ik heb het idee dat we de echte definitie een beetje verloren zijn in de afgelopen jaren waarin dit woord te pas en te onpas gebruikt wordt.

  Het punt is dat we die verschillen moeten omarmen, van elkaar kunnen leren en deze verschillen moeten vieren in plaats van elkaar erop af te rekenen. Het is toch juist hartstikke tof dat we zoveel verschillende soorten mensen op de wereld hebben rondlopen?

  6 maanden geleden
 • Fennec

  Er was een test waar uit kwam dat mensen onbewust positiever dachten over mensen met dezelfde kenmerken (bias naar vrouwen als je een vrouw was, en een bias richting blanken als je blank bent).
  Vooroordelen komen van veel plekken, maar je moet ze ook zien voor wat ze zijn en weten waarom jij de jouwe hebt. Vb. altijd als er iets slechts op het nieuws gebeurd (moord, diefstal) is de dader een man. Dan kan je denken " goh die mannen, nergens goed voor". Maar ondertussen zijn dit maar enkele mannen op een bevolking van miljoenen en merk jij in de praktijk weinig van al die nare mannen en meer van de mannen die jou willen helpen als je een pakje boter wilt pakken van de bovenste plank. Maarja, die komen dan weer niet in het nieuws.

  6 maanden geleden
  • Sunai

   Stel je voor. Krantentitel: 'Man neemt pakje boter van de bovenste plank voor vrouw.'

   6 maanden geleden
  • Fennec

   Haha. 'De vrouw van 1,61 zat al een tijd naar het pakje te kijken. Totdat een waakzame man het vreemde gedrag opmerkte. Hij greep meteen in en pakte het pakje boter van de bovenste plank. Getuigen zeggen dat de vrouw enkel "dankjewel" zei tegen de man en de man van 1,87 vervolgens naar de kassa liep. Zijn identiteit is niet bekend'

   6 maanden geleden
 • Ristridin

  Helemaal mee eens!

  7 maanden geleden
 • Debbaut

  Oprecht amen!

  7 maanden geleden
 • Uiltjes

  Mee eens

  7 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen