Ik dacht echt dat ik deze column al had geplaatst, maar blijkbaar niet.

Op mensen heb ik veel aan te merken. Op relaties heb ik veel aan te merken. Op mensen met een obsessie voor relaties heb ik nog meer aan te merken. Die drang om een relatie te hebben, heb ik nooit begrepen, maar daar heb ik vrede mee. Er is één ding waar mijn haren echter recht overeind gaan staan. Dit is als mensen het hebben over ‘een optie’.
‘Is die vriend van Jan niet een optie voor je?’
Of:
‘Henk is altijd nog een optie, hij heeft zulke mooie ogen. Maar Piet is dan weer wat stoerder, maar goed als dat niets wordt…’
Want je moet een relatie hebben? In deze zin zou ik een paar woorden vervangen om hem iets logischer te maken:
‘De Albert Heijn is altijd nog een optie, die heeft zulke brede gangpaden. Maar de Jumbo is dan weer wat dichterbij, maar goed als die gesloten is…’

Dat tweede klinkt toch een stuk logischer?
Een optie kan bij mij voor vele dingen gebruikt worden. Een nieuwe bril, wat ik vanavond ga eten, hoe ik mijn dag indeel… Voor allemaal zijn verschillende opties. En ze hebben ook allemaal één ding gemeen. Je moet iets kiezen, tenzij je blind wil zijn, wil verhongeren of je de hele dag wil vervelen.
Mensen die het hebben over ‘een optie’, zien een relatie blijkbaar als een noodzaak om te leven? Het spijt me, ik ziet geen relatie hebben nog eerder als een noodzaak om te leven. Om mijn leven te leven.

Het is overigens niet zo dat ik op relaties tegen ben. En als ik iemand tegen zou komen die niet ‘een optie’ is, maar iemand waarop ik verliefd word, dan zou ik er wel voor gaan. Verder is de enige andere reden om een relatie te nemen simpelweg om van het gezeur af te zijn. Want de volgende die vraagt ‘is hij/zij geen optie voor je?’ zal ik met trots en irritatie deze column laten lezen.
Ik snap het niet. We staan toch niet in de supermarkt? We zijn toch geen vakantie aan het boeken waar we de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen? Ik dacht dat we het gewoon over mensen hadden.
Sorry, mijn fout. Ik ga nu deze column afsluiten om de reclamefolders uit de brievenbus te halen. Misschien hebben ze wel ergens een goede aanbieding. Henk en Jan halen, alleen Jan betalen, bijvoorbeeld. Dat zou nog eens een voordelige optie zijn.

Reacties (6)

 • LittleLet

  Die laatste zin is goud! Overigens heb je helemaal gelijk! :p

  1 week geleden
 • Lente2

  Geweldig geschreven!! Dit is zo waar! Heb nu iets langer dan een jaar geen relatie en dan krijg je inderdaad dat gezeur is die geen optie voor je, of ik ken nog wel iemand. Nee bedankt, als ik iemand leuks tegen kom regel ik het zelf wel. Ik heb geen opties nodig.

  1 week geleden
 • Ledecky

  Hahaha fantastische humor! Verder heb je helemaal gelijk. ^^

  1 week geleden
 • Slughorn

  Toen ik twee jaar lang vrijgezel was, werd er vaak ook gevraagd: "Heb je nog steeds geen vriend?" alsof dat een moeten is. Die laatste zinnen trouwens, geweldig (':

  1 week geleden
 • Rubin

  De laatste alinea. 😂👌🏼 Maar inderdaad, het klinkt alsof een relatie een noodzaak is doordat ze met “opties” komen.. Als Jan, Piet of whoever goed bij je zou passen, dan komt dat gewoon vanzelf. Dan ga je er vanzelf voor. Maar een relatie met ze aangaan, omdat ze een optie zijn.. Just wrong. 😟
  Ja, laat ze dit lezen als je het weer hoort.:Y)

  1 week geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen