Ik ben een redelijk grote fan van Marvel en zowat alles wat ze de laatste tijd hebben uitgebracht, vond ik ook heel goed. Nu lijkt er echter verandering in te komen met de nieuwste ‘Captain Marvel’. Ik heb de film zelf natuurlijk niet gezien, maar de trailer zelf belooft me iets wat ik niet graag zie: een sterk, vrouwelijk personage. Een vrouw die alles kan, die geen hulp nodig heeft, die binnen komt vliegen en iedereen redt, die geen emoties toont.

Saai.

We hebben genoeg van deze personages gezien, eerst in YA literatuur, maar nu ook op het grote scherm. Waarom ik me hier zo aan erger, is omdat deze personages zwak zijn. Ze hebben geen zwakheden – en net dat maakt ze zwak. Het is zoveel interessanter om te zien hoe een personage aan zijn of haar fouten moet werken, hoe hij of zij moet vechten om sterker te worden. Maar in plaats daarvan krijgen we een personage dat alles al heeft.

En waarom? Het enige antwoord dat ik kan bedenken, is de emancipatie. De maatschappij wil zo ontzettend graag laten zien dat een vrouw ook sterk kan zijn zonder een man dat ze vergeten wat een vrouw (en ieder degelijk personage) sterk maakt.

Ik heb geen problemen met vrouwelijke personages die fysiek sterker zijn dan mannen, maar wel met schrijvers die denken dat ‘sterk’ een karaktereigenschap is. Ik heb een probleem met het feit dat de enige manier waarop een vrouwelijk personage sterk kan zijn is om meer zoals een man te zijn. Gelukkig zijn er ook nog tal van vrouwelijke personages die effectief goed ontwikkeld zijn, maar ‘goed ontwikkeld’ zou geen uitzondering moeten zijn voor een sterk vrouwelijk personage – het zou de regel moeten zijn.

Reacties (1)

  • AmeranthaGaia

    Ik ben het hier wel mee eens.
    Ik heb het idee dat veel schrijvers denken dat sterk hetzelfde betekent als "stereotype man". Ze geven een mannelijk karakter en vrouwennaam en scheppen op over hoe geëmancipeerd ze zijn, want mannelijkheid wordt nog veel te veel als iets superieurs en krachtigs gezien.

    2 weken geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen