Ik ben een redelijk grote fan van Marvel en zowat alles wat ze de laatste tijd hebben uitgebracht, vond ik ook heel goed. Nu lijkt er echter verandering in te komen met de nieuwste ‘Captain Marvel’. Ik heb de film zelf natuurlijk niet gezien, maar de trailer zelf belooft me iets wat ik niet graag zie: een sterk, vrouwelijk personage. Een vrouw die alles kan, die geen hulp nodig heeft, die binnen komt vliegen en iedereen redt, die geen emoties toont.

Saai.

We hebben genoeg van deze personages gezien, eerst in YA literatuur, maar nu ook op het grote scherm. Waarom ik me hier zo aan erger, is omdat deze personages zwak zijn. Ze hebben geen zwakheden – en net dat maakt ze zwak. Het is zoveel interessanter om te zien hoe een personage aan zijn of haar fouten moet werken, hoe hij of zij moet vechten om sterker te worden. Maar in plaats daarvan krijgen we een personage dat alles al heeft.

En waarom? Het enige antwoord dat ik kan bedenken, is de emancipatie. De maatschappij wil zo ontzettend graag laten zien dat een vrouw ook sterk kan zijn zonder een man dat ze vergeten wat een vrouw (en ieder degelijk personage) sterk maakt.

Ik heb geen problemen met vrouwelijke personages die fysiek sterker zijn dan mannen, maar wel met schrijvers die denken dat ‘sterk’ een karaktereigenschap is. Ik heb een probleem met het feit dat de enige manier waarop een vrouwelijk personage sterk kan zijn is om meer zoals een man te zijn. Gelukkig zijn er ook nog tal van vrouwelijke personages die effectief goed ontwikkeld zijn, maar ‘goed ontwikkeld’ zou geen uitzondering moeten zijn voor een sterk vrouwelijk personage – het zou de regel moeten zijn.

Reacties (4)

 • Histoire

  Ik hou van sterke vrouwen, maar ik snap je punt wel. Een sterke vrouw is niet een persoon zonder emoties of zonder dieptepunten en zwarte momenten, maar net iemand die boven hetgeen uit weet te stijgen dat haar overkomt en zwak maakt. Iemand die nooit in de put zit, is niet perse een sterke vrouw maar eerder een geluksvogel bij wie het leven goed meezit. Een sterke vrouw is iemand die sterker is dan hetgeen haar ten onder tracht te brengen en daarboven kan stijgen in plaats dan dat ze het haar laat vernietigen. Een sterke vrouw moet pijn en duisternis en zwakte kennen want haar kracht zit erin dat ze sterker is dan dat wat haar naar beneden trekt.

  1 week geleden
 • dreamsfor

  Ik hou graag van films die op feiten zijn gebaseerd en vaak is het zo dat je als vrouw geluk moet hebben als je in gevecht komt met een man, mannen hebben meer spier en bredere botten en ik vindt dit ook gewoon een beetje cliché worden, ze verwachten dat vrouwen precies zoals mannen zijn en ik persoonlijk wordt daar een beetje moe van (als vrouw;) )

  1 maand geleden
 • Slughorn

  Ik vind vrouwen die vechten vaak wel cool, omdat het vechten vaak sierlijker is dan de man. Het geeft ze iets stoers. Dat vind ik vaak wel leuker om te zien dan een man die vecht, maar dat een vrouw kan 'vechten' maakt haar niet meteen een sterk personage.
  Dus als ik dat van jou lees moet ik je wel gelijk geven. Een personage is niet sterk zonder een karakter dat ontwikkeld of waar ook zwakke punten in zitten. Trouwena dat geen emoties tonen vind ik toch wel iets mannelijk, aangezien zij als ze stoer zijn 'geen emotie mogen tonen'. Terwijl vrouwen (vind ik) dat vaker toch wel meer tonen.

  1 maand geleden
 • AmeranthaGaia

  Ik ben het hier wel mee eens.
  Ik heb het idee dat veel schrijvers denken dat sterk hetzelfde betekent als "stereotype man". Ze geven een mannelijk karakter en vrouwennaam en scheppen op over hoe geëmancipeerd ze zijn, want mannelijkheid wordt nog veel te veel als iets superieurs en krachtigs gezien.

  2 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen