Ik ben een redelijk grote fan van Marvel en zowat alles wat ze de laatste tijd hebben uitgebracht, vond ik ook heel goed. Nu lijkt er echter verandering in te komen met de nieuwste ‘Captain Marvel’. Ik heb de film zelf natuurlijk niet gezien, maar de trailer zelf belooft me iets wat ik niet graag zie: een sterk, vrouwelijk personage. Een vrouw die alles kan, die geen hulp nodig heeft, die binnen komt vliegen en iedereen redt, die geen emoties toont.

Saai.

We hebben genoeg van deze personages gezien, eerst in YA literatuur, maar nu ook op het grote scherm. Waarom ik me hier zo aan erger, is omdat deze personages zwak zijn. Ze hebben geen zwakheden – en net dat maakt ze zwak. Het is zoveel interessanter om te zien hoe een personage aan zijn of haar fouten moet werken, hoe hij of zij moet vechten om sterker te worden. Maar in plaats daarvan krijgen we een personage dat alles al heeft.

En waarom? Het enige antwoord dat ik kan bedenken, is de emancipatie. De maatschappij wil zo ontzettend graag laten zien dat een vrouw ook sterk kan zijn zonder een man dat ze vergeten wat een vrouw (en ieder degelijk personage) sterk maakt.

Ik heb geen problemen met vrouwelijke personages die fysiek sterker zijn dan mannen, maar wel met schrijvers die denken dat ‘sterk’ een karaktereigenschap is. Ik heb een probleem met het feit dat de enige manier waarop een vrouwelijk personage sterk kan zijn is om meer zoals een man te zijn. Gelukkig zijn er ook nog tal van vrouwelijke personages die effectief goed ontwikkeld zijn, maar ‘goed ontwikkeld’ zou geen uitzondering moeten zijn voor een sterk vrouwelijk personage – het zou de regel moeten zijn.

Reacties (6)

 • Beautyful

  Groot gelijk.
  Al een lange tijd geleden ben ik naar de film hiervan geweest.
  Ik heb niks tegen de film zelf, het is een hartstikke toffe film, maar jouw punt zegt toch wel iets. Veel meisjes/vrouwen zeggen vaak dat het gaaf zou zijn als er eindelijk een vrouwelijke superheld zou zijn. En veel mensen (voornamelijk vrouwen) juichen dan natuurlijk als er een film zoals Captain Marvel uitkomt. Natuurlijk proberen de makers van de Marvel films de fans blij te houden door ze een super krachtig personage te geven die alles al kan, zoals Captain Marvel. Maar zoals jij zij, zou het toch iets leuker zijn als een held leert van zijn of haar fouten. Ja, dus niet alleen bij de vrouwelijke heldinnen.

  Sorry voor de extreem late reactie!
  Interessante opmerking!
  Super leuk gedaan.
  Groetjes!

  4 maanden geleden
 • Larafin

  Carol Danvers is heel goed geadapteerd in de film.
  Het zijn de personages om haar heen die dat niet zijn, aangezien ze door haar arrogantie nogal niet gemogen wordt door anderen. In de film mag blijkbaar iedereen haar???
  Arrogantie en het sociaal niet kunnen omgaan met anderen is haar zwakte.
  Dit is overigens een trend wat we de laatste tijd zien in verhalen: Mary Sues. En vooral Disney doet hieraan, want ja, het levert geld op. Maar Rey uit Star Wars is bijvoorbeeld een puur voorbeeld van een Mary Sue.

  Over dat personages iets moeten overkomen, een positive character arc, hoeft overigens totaal niet. Zie Captain America als voorbeeld, hij heeft door alle films heen een flat character arc. Of Wonder Woman, die over het algemeen ook een flat character arc heeft in haar film. Of Katniss Everdeen, die een veel betere flat character arc heeft dan Wonder Woman.
  Een arc is echter goed, wanneer de acties van een personage logische consequenties heeft en past in de setting waarin het personage zich bevind.
  Het is logisch dat Captain America's black vs white beliefs botsen met de grijze realiteit waarin hij wakker wordt. Een flat character arc wordt dan juist interessant als het personage voet bij stuk blijft staan en de wereld om hem/haar heen veranderd.

  Btw, als dit enkel een klaagpunt is over dat een vrouwelijke superheld niet per se sterk moet zijn, dan wtf???

  8 maanden geleden
 • Histoire

  Ik hou van sterke vrouwen, maar ik snap je punt wel. Een sterke vrouw is niet een persoon zonder emoties of zonder dieptepunten en zwarte momenten, maar net iemand die boven hetgeen uit weet te stijgen dat haar overkomt en zwak maakt. Iemand die nooit in de put zit, is niet perse een sterke vrouw maar eerder een geluksvogel bij wie het leven goed meezit. Een sterke vrouw is iemand die sterker is dan hetgeen haar ten onder tracht te brengen en daarboven kan stijgen in plaats dan dat ze het haar laat vernietigen. Een sterke vrouw moet pijn en duisternis en zwakte kennen want haar kracht zit erin dat ze sterker is dan dat wat haar naar beneden trekt.

  9 maanden geleden
 • dreamsfor

  Ik hou graag van films die op feiten zijn gebaseerd en vaak is het zo dat je als vrouw geluk moet hebben als je in gevecht komt met een man, mannen hebben meer spier en bredere botten en ik vindt dit ook gewoon een beetje cliché worden, ze verwachten dat vrouwen precies zoals mannen zijn en ik persoonlijk wordt daar een beetje moe van (als vrouw;) )

  10 maanden geleden
 • Slughorn

  Ik vind vrouwen die vechten vaak wel cool, omdat het vechten vaak sierlijker is dan de man. Het geeft ze iets stoers. Dat vind ik vaak wel leuker om te zien dan een man die vecht, maar dat een vrouw kan 'vechten' maakt haar niet meteen een sterk personage.
  Dus als ik dat van jou lees moet ik je wel gelijk geven. Een personage is niet sterk zonder een karakter dat ontwikkeld of waar ook zwakke punten in zitten. Trouwena dat geen emoties tonen vind ik toch wel iets mannelijk, aangezien zij als ze stoer zijn 'geen emotie mogen tonen'. Terwijl vrouwen (vind ik) dat vaker toch wel meer tonen.

  11 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen