Ja, gisteren was het weer zo ver: de getuigen van Jehova stonden aan de deur. Ik zou kunnen beginnen met waarom ze het bloed onder mijn nagels vandaan halen, maar laten we eerst beginnen met een paar hoogtepunten uit de discussie:

Ik: Ik ben een atheïst.
Zij: Weet je wat dat betekent, een atheïst zijn?
Ik, in mezelf: Weet jij wat het is om getuige van Jehova te zijn????
Ik: Dat ik niet geloof in een god.
Zij: *super judgy blik*

2 minuten later:
Zij: U bent katholiek, toch?
Ik: Nee, ik ben atheïst.

Zij: Als u om u heen kijkt en alles ziet, hoe denkt u dan dat dat komt?
Ik: Evolutie.
Zij: En is dat iets wat je zelf hebt onderzocht, of maar gewoon van hebt horen zeggen?
Ik: Als toekomstige dokter heb ik het bewijs voor evolutie gezien.
Zij: Evolutie zegt toch dat mensen uit dieren komen...
Ik: Nee, het zegt dat we dezelfde voorouder hebben als dieren.
Zij: Jullie geloven toch dat er er eerst één cel was...
Ik: Nee, eigenlijk was er eerst een soort RNA-poel en...
Zij: Ja, er was iets voor die cel, maar waar komt dat dan vandaan?
Ik: *diepe zucht*
Zij: Ik zou u toch aanraden om die artikels over evolutie iets grondiger te lezen en dan zult u zien dat ze niet kloppen.
Ik: Nee, ik zou u aanraden om die artikels over evolutie eens grondiger te lezen en dan zult u zien dat het bewezen is.

Zij: U zei dat u voor arts studeerde, hè?
Ik: Ja.
Zij: Als arts moet u dan toch ook geloven.
Ik: Nee, ik vertrouw op de wetenschap.
Zij: Maar weet u hoe vaak de wetenschap veranderd is? *Wijst naar de Bijbel* Dit is nooit veranderd.
Ik: Maar dat vind ik net het mooie aan wetenschap, dat we toegeven dat we het fout kunnen hebben en dat we nog niet alles weten...
Zij: Maar wetenschap heeft ook voor veel doden gezorgd. Neem nu het voorbeeld van bloed. Vroeger dacht men dat bloed zuiver was en werden er transplantaties uitgevoerd. Maar nu weet men dat er bijvoorbeeld ook hepatitis in het bloed kan zitten. Weet u dat paus [zet hier een naam, want die ben ik vergeten XD] een bloedtransfusie heeft gehad nadat hij was neergestoken en er hepatitis aan heeft overgehouden?
Ik: Maar zonder die bloedtransfusie was hij dood geweest.
Zij: Denkt u dat? *judgy blik*

Ik: Ik vind het altijd interessant om een discussie te voeren met gelovigen...
Zij: Het gaat niet om een discussie voeren, het gaat om wat er staat in de Bijbel.

Zij: Kijk, de Bijbel kan de toekomst voorspellen.
Ik: Maar dat is net zoals waarzeggers doen. Ze zeggen wat vage dingen die je op zoveel manieren kunt opvatten...
Zij: Maar laat me dit tonen en zeg me of je dit op veel manieren kunt opvatten. *Toont één of andere vage toon over hoe arrogante mensen de wereld zouden verpesten* Is dit niet precies wat je nu ziet gebeuren?
Ik: *zucht*

En... het toppunt van de hele discussie...
Zij: kijkt naar al het goede wat de Bijbel zegt...
Ik: Maar de Bijbel praat toch ook veel slechte dingen goed? Zoals discriminatie, slavernij en seksisme...
Zij: Ja, maar slavernij moet je bekijken in zijn context. Ze zeggen wel slavernij, maar eigenlijk waren slaven gewoon arbeiders zoals we die nu kennen en werden ze alleen slaven genoemd. Als slaven goed werkten, werden ze ook goed behandeld.
Ik: *Werkelijk sprakeloos*

Nu, het is heel makkelijk om te lachen met de (toch wel lachwekkende) argumenten van de getuigen van Jehova. Als een atheïst die toch wel sterk in haar schoenen staat, kan ik die argumenten makkelijk wegwuiven. Maar ik opende die deur niet. Nee, dat was mijn vijftienjarige broer, die heel - heel - naïef is.

De getuigen van Jehova opende met de vraag: 'Heb jij al nagedacht over de toekomst?' Dus mijn broer, die op een bijzondere wijze nog nooit van Jehova had gehoord, denkt dat het mensen zijn die komen oproepen om iets tegen het klimaat te doen - en hij is er helemaal mee weg. En dit is precies het soort manipulatie dat me misselijk maakt.

Van mij mag iedereen geloven wat hij of zij wil, zelfs die getuigen van Jehova die rotsvast feiten blijven ontkennen. Dat is één ding. Het is een ander ding wanneer je je geloof gaat opdringen aan kinderen die volop in ontwikkeling zijn, volop op zoek naar zichzelf. Neem daarbij dat mijn broer niet heel lang geleden zijn oma verloren is en toen ook kampte met vragen over geloof en hij is het perfecte doelwit om in een beweging als deze - ik wil nog een stap verder gaan en het een sekte noemen - getrokken te worden.

Manipulatie als deze, waarbij ze beginnen bij al het goede, dingen die we zelf ook zien (zoals het feit dat de wereld naar de klote is), maakt me werkelijk ziek. En ik kan best geloven dat ze het doen omdat ze denken dat ze het goede doen, maar als er één getuige van Jehova is die dit leest: je doet niet het goede.

Ze sleuren mensen in hun gemeenschap met valse beloften en houden ze vervolgens daar door hen angst aan te jagen met het geloof dat ze zullen sterven (wanneer het oordeel komt) als ze niet geloven in Jehova. Ze beseffen het waarschijnlijk niet, maar ze hersenspoelen vatbare mensen - en zijn waarschijnlijk zelf ook gehersenspoeld. En dan hebben we nog niet gesproken over de ronduit gevaarlijke ideeën die ze hebben rond wetenschap.

Reacties (2)

  • AroonCat

    Oh my goooododdddddd! Ik ben blij dat ik kan zeggen dat ik ze nog nooit ben tegengekomen... UGH

    1 jaar geleden
  • Fennec

    Hepatitis, de horror ten opzichte van doodgaan. Er kunnen best wat dingen misgaan met transfusie, maar gelukkig zijn ze te mijden met.... wetenschap en onderzoek!

    1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Add Your Banner Here