Niets is voor eeuwig; aan al het goede en aan al het slechte komt ooit een eind. Dat weten wij, als sterfelijke wezens, maar al te goed. Denk hierbij niet alleen aan het leven, maar ook aan wat kleinere dingen zoals een studie of het genieten van een lekker stuk cake. Alles dat we in ons leven doen en meemaken heeft een beginpunt, en ook een eindpunt. Dat laatste vaak zonder dat we dat bewust doorhebben. Weet jij bijvoorbeeld nog wanneer de laatste keer was dat je met je kleuterschoolvriendjes buiten speelde? Van veel dingen hebben we niet door dat het de laatste keer is dat we het doen. Misschien is dat ook maar goed. Dan zijn onze ervaringen en de gevoelens die daarbij komen kijken misschien wat minder zwaar.

Waar ik in deze column op wil focussen, is het afscheid en het nieuwe begin dat ik zelf in 2021 ervaar. 2021 staat voor mij namelijk in het teken van afscheid nemen van het studentenleven middels het behalen van mijn master, en mijn eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten. Stiekem vond ik het best een eng gevoel, om mijn laatste (online) tentamen in te leveren. Het besef was toen – en nu eigenlijk nog steeds niet – nog niet helemaal ingedaald dat dit dan echt de áller laatste keer was dat ik in de tentamenstress gezeten had. De laatste keer voor deze studie, in elk geval. Nu moet ik eerlijk toegeven dat de lockdown en de overige coronamaatregelen ook wel enigszins bijdragen aan het gebrek van het gevoel van afscheid. Nu is alles online, zien we elkaar minder of zelfs niet, en het dichtklappen van mijn laptop is toch niet hetzelfde als fysiek de tentamenzaal uitlopen.

Hoewel het gevoel van eindigheid dus ietwat anders is dan dat ik tijdens mijn bachelor had, is het gevoel wel degelijk aanwezig. Het voelt heel onwerkelijk om de hele studententijd achter me te laten. Men zegt wel eens dat je studententijd de beste tijd van je leven is. Je hebt veel vrijheid om je eigen planning in te vullen, bijvoorbeeld. Ik heb ontzettend genoten van mijn studententijd, mijn studie en de mensen die ik daarbij heb mogen ontmoeten. Het afscheid daarvan valt me enigszins zwaar, maar er staan alweer nieuwe ervaringen voor de deur die dit gevoel wat verzachten. Zo ben ik eind vorige maand met een stage gestart! Het heeft even geduurd, maar nu blijkt maar weer dat de volhouder – als deze persoon het geluk aan zijn of haar zijde heeft – wint.

Zoals ik aan het begin van deze column al zei: aan alles komt ooit een eind. Dat hoort er nu eenmaal bij, en dat probeer ik mezelf in dit geval ook voor te houden. Daardoor kijk ik als een rijker mens terug op een mooie periode, en kijk ik erg uit naar alle mooie dingen die nog in het verschiet liggen. Alles dat eindigt biedt immers een podium voor nieuwe ervaringen.

Welke dingen zijn voor jou recent geëindigd, of welke nieuwe dingen zullen voor jou binnenkort beginnen?

Reacties (3)

 • Megaeraaa

  Wauw dit is echt mooi geschreven!
  Ik heb het ook altijd heel moeilijk met afscheid nemen van iets, en ik kijk enorm uit naar mijn studententijd (ook al is dat nog twee jaar).
  Het is allemaal superherkenbaar, ik herinner me de laatste dag van het lager nog alsof het gisteren was, maar van de laatste dag voor ik onverwachts van school moest veranderen weet ik bijna niets meer.

  Dit is extreem laat, ik weet het, maar ik moest gewoon een reactie schrijven. Deze column is echt goed!

  11 maanden geleden
 • ZainaSwift

  (lol)Voor mij begint over 2 maanden bijna de zomervakantie(lol)

  1 jaar geleden
 • Nagaa

  Mooi geschreven!
  Ik kan me inderdaad voorstellen dat het dubbel is, aan de ene kant valt het zwaar om je studietijd achter je te laten, en het is ook een grote stap, van studie ineens naar het werkende leven. Daar ga je ook niet zo snel weer naar terug, tenzij je na een x aantal tijd besluit om een nieuwe studie/deeltijdstudie/cursus etc te volgen.
  Maar het geeft inderdaad ook weer nieuwe, mooie uitdagingen!

  Zelf zit ik thuis met een verkoudheid (gelukkig niks anders) en ik hoop dat dat snel voorbij is haha. Zodat ik weer kan werken, en als ik thuis ben genoeg energie heb om de dingen te doen die ik wil doen.

  1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen