Tips bij het studeren


Iedereen heeft wel eens moeite met studeren, jong en oud (voor zover je nog moet studeren, natuurlijk). Hier zijn een paar tips die mij helpen bij het studeren. Ik kan niet beloven of ze voor iedereen gaan helpen, maar je kunt altijd proberen!

 1. 'Ik zal slagen!'


  bron: 41.media.tumblr.com

  Vertrouwen in jezelf hebben is belangrijk. Als het op studeren aankomt, mag je de arrogante persoon in jezelf naar boven halen. 'Ik zal slagen.' Sta jezelf niet toe om ook maar iets anders te denken voor de test. Geen 'Ik ga een onvoldoende halen.' of 'Ik zal geen onvoldoende halen.' (Je brein heeft namelijk moeite met de verwerking van 'niet', of 'geen', dus 'geen onvoldoende', zal hij opvatten als 'onvoldoende'.) Zelfvertrouwen zal je verder brengen dan je denkt. Breek jezelf niet af, want daar kom je geen stap verder mee. Als je denkt dat je niet zult slagen, dan zul je ook automatisch eerder geneigd zijn om niet te slagen. Dus: 'Ik zal slagen. Ik zal slagen. Ik zal slagen. Ik zal slagen.' Geloof me, het werkt.

 2. Experimenteer


  bron: www.alifelessbeige.com

  Als de ene manier niet werkt, werkt de andere manier misschien wel. Je bent nog jong, fouten toestaan is toegelaten. Experimenteer met je studiemethode. Kijk wat werkt bij welk vak en wel niet. Verander je je studiemethode, maar is je resultaat niet schitterend? Geen probleem, dan weet je tenminste hoe je niet moet studeren.

 3. Maak een planning


  bron: www.myquotesclub.com

  Je hebt het waarschijnlijk al duizend keer gehoord van leerkrachten. 'Maak een planning.' Het maakt niet uit of het op papier is of in je hoofd, maar zorg voor een beetje structuur in het studeren. Probeer iedere dag rond dezelfde tijd te studeren. Voorzie hoeveel tijd je nodig hebt en reken daarbij ook ongeveer een half uur tot een uur voor wanneer je meer werkt blijkt te hebben.

 4. Zorg voor een rustige, vaste studieplek


  bron: 41.media.tumblr.com

  Niets is irritanter dan afleiding, vandaar is het slim om zelf een studieplekje in te richten waar niemand je kan storen. Als mensen toch aan je hoofd komen zeuren, wees dan niet bang om ze om hun plaats te wijzen. Wat ze ook te zeggen hebben, studeren komt op de eerste plaats (oké, niet altijd, maar toch vaak). Bovendien raak je geprikkeld om te studeren als je altijd op dezelfde plek studeert.

 5. Zorg voor een goede motivatie


  bron: secure.static.tumblr.com

  Waarom studeer je? Om later de job te krijgen die je wilt. Dit kan een motivatie zijn, maar de motivatie kan bij iedereen anders liggen. Een ander soort motivatie kan zijn: 'Als ik nu studeer, heb ik later meer tijd om te ontspannen.' Hoe je ook studeert, zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft, anders is school een haast onmogelijke opgave. Studeer met een zicht op de toekomst. Studeer omdat het het later waard zal zijn.

Reacties (5)

 • CORPSEHUSBAND

  3, 4 en 5 zijn echt tips waar ik gebruik van maak.

  2 jaar geleden
 • Mephistopheles

  Aaah, dit is een behulpzaam lijstje.

  4 jaar geleden
 • Hamming

  Leuk lijstje!

  5 jaar geleden
 • Jezziekaa

  Ook een tip; maak eerst je maakwerk en daarna je leerwerk. Want als je het andersom doet, zit je hoofd nog vol van de Franse woordjes als je een biologie verslag moet maken.

  5 jaar geleden
 • Molla

  Goede Tips handig ook want ik zit net in mijn toets week !

  5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen