Mijn ergenissen


Spreekt eigenlijk voor zich.

 1. Grammatica en interpunctie  Eigenlijk bedoel ik gewoon een normale balans tussen zowel lange en korte zinnen.
  Met een goede balans is het goed voor de afwisseling, het beschrijven of benadrukken van dingen. (Thanx Jerker)

  Heeft het verder nog uitleg nodig???
  Dacht het niet.

 2. Schrijfstijl/-wijze  Vond het plaatje wel toepasselijk.
  Stop niet alles in 1 grote alinea maar verdeel het. **ik haak echt af**
  En begin op een nieuwe regel als er iets 'gezegd' wordt van het dialoog.

 3. Niet te veel drama  Elk verhaal hier op Q bevat tegenwoordig wel wat drama.
  Maar overdrijf het niet en hou het bij 1 of 2 drama hoogtepunten.
  En verwerk het zeker niet vlak achter elkaar. Het leven, ook in je verhalen, bestaat uit grappige, lieve en rustige momenten.

 4. Spoilers  Als je iets kwijt wil in een 'spoiler' doe dat dan in een paar regels a.u.b.
  Eerst lees je soms het hoofdstuk -wat overigens goed geschreven is dat je er in zit- komt er opeens spoiler van 20 regels over waarom het zo lang geduurd heeft, wat er precies aan de hand is in het leven van die schrijver/schrijfster. Dan zit je aandacht niet meer bij het verhaal maar bij de schrijver/schrijfster.

 5. Eerst voorbereiden en dan het verhaal  Doe eerst je huiswerk of research (hoe je het ook wil noemen) zodat je voorbereid aan je verhaal begint. Niks is irritanter dan dat het verhaal niet helemaal klopt of stopt omdat de schrijver/schrijfster geen inspiratie meer heeft. Door voorbereid te zijn, heb je in ieder geval een rode lijn/samenvatting geschreven waar je verhaal over gaat.

  **Gebruik voor jezelf een inleiding & het heeft niks met school te maken, je doet het voor je hobby en dus met plezier.**

 6. Schrijf een voorraad  Zegt in feite genoeg.
  Schrijf een voorraad van hoofdstukken voordat je het verhaal echt activeert. Zo voorkom je dat je in tijdnood komt, mocht je haast omkomen in echt schoolwerk of wat dan ook. Dan hoef je je lezers niet te waarschuwen dat het langer gaat duren, of het voorkomt dat ze zelfs afhaken.

 7. Kraak je eigen werk niet af.  Soms lees ik dat sommige hun eigen hoofdstuk/werk afkraken door te zeggen dat ze het zelf niet goed vinden. Of zelfs saai noemen. Kraak je eigen werk niet af want het is toch goed genoeg om het op Q te zetten. Plus, noem het niet saai want dat soort 'rustige' hoofdstukjes (zoals ik het noem) horen erbij. Zo heeft je verhaal een normale verloop van gebeurtenissen.

  Afkraken kan aangezien worden alsof je aan het vissen bent naar complimenten. Kijk maar naar je reacties onderaan.
  **moet het toch even kwijt**

 8. Onderbrekingen  In mijn persoonlijke mening haak ik af als ik te veel onderbrekingen zie bij een verhaal. Dat er een Q&A is, is prima. Maar overdrijf het niet met reclame voor jezelf of voor een ander. Ook geen 'Mededeling', 'Help', 'Sorry', 'Let op' of wat dan ook. Zo leidt je de aandacht van je verhaal af. Als je echt iets mee te delen heb, kan dat ook in een spoiler van een paar regels.
  Nogmaals, het is mijn mening. Je mag het er mee eens zijn of oneens. Ik vind het irritant.

 9. Maak er een eind aan


  Maak je verhaal niet te lang. Ik heb gezien dat sommige erg overdrijven en geen afscheid kunnen nemen van hun verhaal omdat het inmiddels meer dan 300 hoofdstukken telt. Serieus, maak dan een deel 2 maar met een andere cover of zo. Schrijf dan op die manier een trilogie of zelfs een serie. Hou in je hoofd dat het een keer moet stoppen. Echt, al bij meer dan 200 hoofdstukken doe ik de moeite niet om het te lezen. Helemaal als het nog in 'ontwikkeling' is.
  Gebruik je ideeën/inspiratie om daar een ander verhaal mee te schrijven.
  Want, om even een voorbeeld te geven is: Lust or Love van iHeartNouis telt intussen 300 hoofdstukken en is ze bezig met deel 4. (note; ik val je niet aan schat, maar in mijn mening is het verhaal gewoon te lang). Mensen die dit verhaal vanaf het begin volgen, zullen er blij mee zijn maar iemand die net nieuw is, wilt er misschien niet aan beginnen omdat het zo lang is. Je moet je (toekomstige) lezers ook niet afschrikken. Vergeet niet, ieder schrijft voor zichzelf en omdat ze het leuk vinden. Dit is slechts een lijstje waarop ik afhaak. Jij hebt jouw mening en ik de mijne, daarom is de wereld juist zo interessant. Laten we elkaar wel in elkaars waarde laten. (:

 10. Verhaal NL geschreven/EN gesproken  Dat je een verhaal wilt schrijven waarin je karakter goed is in talen en dit gebruikt voor haar werk, kan ik begrijpen en kan het juist iets toevoegen aan het verhaal. Of soms een Engels woordje kan ook nog. Maar als ik een verhaal tegen kom waarin het dialoog volledig in het Engels is, haak ik toch af. Schrijf dan het verhaal of compleet Engels of compleet Nederlands. Geen mix alsjeblieft want op een gegeven moment moet je toch een vertaal website gebruiken om bepaalde woorden te kunnen vertalen omdat je niet alle woorden kent.
  Dus voor mijzelf, en andere lezers, is het beter om even op de cover te zetten hoe het verhaal in elkaar steekt, dan er achter te moeten komen als je het verhaal leest. Zo voorkom je dat mensen afhaken. Ik vind het irritant en daarom voeg ik dit item toe aan mijn irritatielijst. Dit is geheel mijn mening en mijn ergernissen. Je kan er wat mee doen en je voordeel er uit halen, of niet.

 11. Tijdzones en tijden in de wereld  Oké, de titel zegt het wel.
  In een paar verhalen heb ik voorbij zien komen dat de tijden niet helemaal kloppen. Of dat er geen rekening gehouden is met de 'tijdzone'.
  Waarom??? Om onze verhalen op Q te zetten, hebben we een internetverbinding nodig. Dus waarom reken je dan met Google niet uit wat de lokale tijd is in het land waar je hoofdpersoon is met je eigen lokale tijd. Het is dan een kleine rekensom en je weet hoe laat het is.
  Om een voorbeeld te geven: Hoofdpersoon vliegt de liefde van zijn leven achterna van Londen naar New York. In Londen is het net rond lunchtijd.
  Hij weet nog een plek te bemachtigen in een vliegtuig die ook naar New York gaat, of naar Los Angeles met een tussenstop in New York.
  De vraag is, zoek je dan uit hoelang de vlucht duurt? Dit kan via Google maps, dan heb je een gemiddelde duur van een vlucht via routebeschrijving.
  En kijk je via Google, desnoods met twee tabs, naar de lokale tijd in Londen en naar de lokale tijd in New York?
  Antwoord: van Londen naar New York City is een vlucht van 7 uur en 40 minuten. Als je in 2 tabs 'lokale tijd' opzoekt, zie je dat er een verschil is van - 5 uur. Dus als de hoofdpersoon rond lunchtijd vanuit Londen vertrekt, is het 19:40 uur in New York maar op Londense tijd. Dan haal je die 5 uur eraf en je weet dat het 14:40 uur is. En hoewel er reguliere vluchten zijn, (opgezocht via British Airways) zijn er verschillende tijden maar niet alles is altijd beschikbaar. Zeker voor iemand die weinig geld heeft. Zelfs de goedkoopste vlucht kost 1245 pond.
  Dit heb ik letterlijk net allemaal in 10 minuten opgezocht en uitgerekend. Bijna alles is te vinden met Google. Ik maak er anders gebruik van om het nog enigszins realistisch te houden.

Reageer (6)

 • IrishNialler

  Vooral 10 vind ik echt irritant.

  4 jaar geleden
 • Niallerslove

  4&6, jup

  6 jaar geleden
 • Warp

  Ja. Bedankt hiervoor. Dit klopt. Zo hard.

  6 jaar geleden
 • Tomlinsbear

  Ik ben het hier helemaal mee eens!

  Alleen moet ik de eerste twee punten even toepassen in mijn verhalen. Oeps! :$

  6 jaar geleden
 • inktzwart

  Die laatste:
  Oeps... XD

  6 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen