Lowlands 2O17

Het constante geschreeuw van mensen die op zoek zijn naar Michael, ontbijten met knakworst en koffie, hoopvol op zoek naar een toilet met wc papier en al voor het middaguur in een gestaag tempo aan het bier tot je niet meer op je poten kan staan rond vijf uur 's nachts; Lowlands is als thuiskomen voor drie dagen, nadat je een jaar hebt moeten wachten. Ik typ dit vier uur na thuiskomst, fris gedoucht, maar met nog teveel bloed in mijn alcohol om te mogen autorijden *Ha Ha, humor hoor*.

Dit jaar was maar liefst de vijfentwintigste editie van het Festival en het was uitverkocht, wat betekend dat ik met 55.000 bezwete rauwdouwers op het terrein was. Ik heb intens genoten en wil graag voor mezelf even vastleggen waarom Lowlands zo geweldig is nu ik de High nog in de bol heb. Mocht je twijfelen om ooit een keer heen te gaan, laat je dan vooral overhalen door dit lijstje met Random Lowlands punten. Ben je ook heen geweest? Tell me all about how you experienced it!

 1. Michael  Iemand die vaker naar LL is geweest, zal er absoluut niet meer gek van op kijken en soms zelfs een keer de ogen rollen, want niemand gaat de desbetreffende Michael vinden. Niemand weet namelijk wie Michael is. Iemand die echter voor de eerste keer het Festival betreed, zal misschien niet weten wat er in hemelsnaam aan de hand is. Waarom the fuck is iedereen op zoek naar Michael?

  Het verhaal hier achter is dat jaren geleden eens een groep festivalgangers een van hun leden kwijt was. Zij zijn bij de toiletten van campeerveld 1 gaan roepen naar hun vriend Michael, waarop vervolgens het hele veld in sprong. Er stond een wave aan Michael geschreeuw, van veld 1 tot aan veld 6 en weer terug. Dit is blijven hangen, ondanks dat niemand weet wie hij nu daadwerkelijk is. Wanneer nu èèn iemand op het terrein om Michael schreeuwt, zullen er geheid tientallen mensen bijvallen. Lowlands is Lowlands niet zonder de zoektocht naar Michael.


 2. De Brug  Lowlands is in Biddinghuizen, naast het welbekende Walibi Holland. Je hebt er parkeerterreinen om je auto te dumpen *geen aanrader, vrienden van mij hebben er vandaag drie uur over gedaan om van het terrein te komen*, je kan met de bus komen en je hebt de Kiss and Ride, waar je gedumpt kan worden door je privé chauffeur. Waar je dan ook uitstapt, volg de stroom met mensen richting de ticketcontrole. Hier krijg je je ieder jaar verschillende Lowlands polsbandje *na zo'n halfuur geduld hebben* en mag je het terrein op.

  Alles leuk en aardig, maar je hebt best veel plek nodig om zo veel mensen kwijt te kunnen. Hiervoor zijn er zeven velden waaruit je kan kiezen *als je op tijd genoeg bent, neem anders genoegen met een berm*. Die velden moet je echter nog wel bereiken... met je tentje... je matras, je slaapzak, kussen, stoeltje, kleding, boodschappen, toiletspullen, partytenten, onderzeiltje en gaspitje. De tocht naar het terrein is een Hel op zich, maar wanneer je net denkt dat het naast de drukte, de warmte en de zwaarte van je spullen niet erger kan worden, dan is daar... Tam Tam Taaaaaam... De Brug.

  Zie; om de velden te bereiken, moet je over de snelweg. Het is algemeen bekend dat het oversteken van een snelweg niet bepaald veilig is op de 'recht zo die gaat' manier, en dus is er een mooie brug gebouwd waar al die 55.000 man overheen moet. Met hun koffers en trollies en winkelwagentjes en containers en bolderkarretjes. Het maakt niet uit hoe handig en slim je bent bezakt en bepakt, de brug zal altijd een onding blijven.

 3. Op de camping  Wil je een beetje keuze hebben qua veld, dan raad ik je vooral aan om op tijd te komen. De camping vult namelijk razendsnel en je positie is vrij bepalend voor de rest van je Festival. Houdt je niet van lopen? Dan wil je het liefst op een veld zo dicht mogelijk bij de iconische ingang van het festivalterrein. Wil je niet in de stank zitten die gegarandeerd ontstaat rond de toiletten? Zorg dat je er zo ver mogelijk uit de buurt een plekje vind. Of wil je juist een goed oogje op de douches en toiletten kunnen houden om te zien wanneer het er rustig is, ga er dan dichtbij je tent opzetten. Ben je een lichte slaper? Vermijd dan de velden die op de hoogte van de 24 uurs zone, de Bravo, de Heineken en de X-Ray liggen, want deze tenten gaan tot minstens vijf uur door en die bass draagt erg ver. Als je met een grotere groep bent en bij elkaar wil staan, een kamp wil maken, dan moet je er helemaal op tijd bij zijn, want anders wordt het puzzelen.

  Zorg ook vooral dat je contact legt met je buren of de kampen waar je regelmatig langs komt. Naast het feit dat het handig is *mochten jullie je matraspomp vergeten zijn bijvoorbeeld*, is het ook onwijs gezellig en ontstaan er vaak de tofste contacten en conversaties die je ooit zult hebben. Welke drie dagen zullen duren, want daarna spreek je elkaar hoogstwaarschijnlijk nooit weer!

 4. Festivalterrein  Zodra je de iconische schoorstenen bent gepasseerd, bevind je je dan echt op het Festival terrein. Je hebt tenten, natuurlijk heb je tenten! De grote namen komen in de Alpha, wat verreweg de grootste is. Deze tent was dit jaar vernieuwd en laat me je vertellen dat het er onwijs gaaf uit zag *foto*. De Bravo is een slagje kleiner en ook hier komt grote namen. Er wordt uiteraard gekeken naar het feit of een artiest de tent vol kan krijgen en hierop baseert de organisatie zijn schema *welke heel handig te zien en te beplannen valt via de LL app*. Dan zijn er nog de Heineken en de India, welke vaak populaire artiesten op de planning hebben. De Lima is voor er om opkomend talent een kans te geven zichzelf op de kaart te zetten. De Juliet is meer gericht op cabaret, lezingen, theater en dans. Dan heb je nog de X-Ray, Helga's house of pain, Echo, ArmadiLLow en Hacienda.

  Maar denk maar niet dat die tenten de enige bezienswaardigheden bieden. Er zijn tientallen, zo niet honderden eettentjes. Van Thais tot Vietnamees, Luikse wafels tot Churro's, Patat tot Pasta en Australian Pie tot Sushi. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het er. Naast vreterij zijn er super veel verschillende stentjes met betrekking tot drinken. Natuurlijk heb je overal de basis *bier, wijn, radler, jilz, desperado's en fris*, maar wanneer je verder zoekt is er zo veel meer te vinden. Smoothies, mixjes, cocktails, speciaal bieren en koffiebars.

  Verder zijn er heel erg veel hoekjes, zitplekjes, bankjes, torentjes, kunstwerken, veldjes en chillzones om rond te hangen. Van hangmatten tot klimrekken. Dit zijn vaak de plekken waar tussen de optredens door de meest Random dingen ontstaan en gebeuren. Van mannen in tutu's die het zwanenmeer dansen, tot een stoelendans midden in het looppad. Een lilliputter met een cello en een omgebouwd vuilniswagentje met een drumstel op het dak. Mensen die zelf spellen bedenken waaraan massaal wordt meegedaan en dansbattles zonder duidelijke regels. Alles kan, bijna alles mag en iedereen staat open voor Randomness. De sfeer is onwijs goed.

 5. Line - Up  Wat uiteraard heel erg belangrijk is, is de Line up. LL heeft een enorm breed aanbod qua genres. Techno, House, Rock, R&B, Pop, Elektro, Drumm and Bass, enz. enz. Dit jaar pakten ze lekker uit in verband met hun jubileum, en allemachtig wat heb ik genoten.

  Ik kan gewoon niet kiezen wat ik het tofst vond. Als enorme Flume fan heb ik echt genoten van zijn optreden in de Alpha, waarbij het onwijs druk was en iedereen lekker uit zijn plaat ging. Verder heb ik bij de Alpha gezien; The XX *onwijs goed live*, Mumford and Sons *heerlijke sfeer en gave show*, Chef's Special, Bastille, Sean Paul *vond er niet veel aan*, Moderat, Alt-J en Halsey *waarvan ik niet snap dat ze in Alpha stond, want de ruimte was nog niet eens voor de helft bezet*.

  In de Bravo en Heineken heb ik gezien; Ronnie Flex *niet mijn ding*, Tove Lo, Leon *steengoed live*, London Grammer *eindelijk na drie keer eerder afgezegd te hebben en JEZUS het was zo goed. Loepzuiver! Kippenvel*, Mura Masa, Skepta en First Aid Kit.

  Vorig jaar heb ik namen gezien als; Dua Lipa, Oscar and the Wolf, Muse, Disclosure *Love*, Causes, Die Antwoord, John Coffey, Noisia, Rag'n'bone man, Tom Odell en Sevn Alias.

 6. Kortom  Ik heb De Brug overleefd met mijn gloednieuwe backpack. Ik had een kamp met elf van de gezelligste mensen die ik ken. Ik heb een man gezien met een navelpiercing, welke hij heeft laten zetten met als prijs tien euro van zijn vrienden, terwijl de piercing zetten er vijftig kostte. Ik heb twee jongens in badjas doodserieus horen discussiëren over het waarom van het bestaan van veters. Ik heb op een avond twee uur lang alleen rondgelopen en de leukste mensen ontmoet. Ik ben elke ochtend vanaf tien uur aan het bier geweest. Ik heb het koud gehad in mijn tentje. Ik heb lang gewacht om naar een smerige wc te kunnen. Ik heb heerlijke zelfgebakken pannenkoeken gegeten van een mini gaspitje. Ik heb drie dagen niet gedoucht. Onze partytent heeft het voor het eerst gered tot het einde zonder in te storten. Ik had twee jongens in het kamp die elke twee uur een joint rookten. Ik heb drugs aangeboden gekregen en het afgeslagen. Ik heb gechilld in een opblaasdonut met roze topping. Ik heb een hele dikke meneer gezien in een knijterstrakke panter legging met daarboven een doorzichtig zwart naveltruitje. Ik heb Random mensen ge-high fived. Ik heb een sokkenpop gemaakt. Ik heb een half uur lang mee staan dansen onder de regie van een wildvreemde, waarbij we begonnen met vijf man en eindigde met zo'n veertig man. Ik heb Voulez-vous van Abba al de hele dag in mijn hoofd. Ik heb een rug die momenteel zegt; doe het zelf maar. Ik heb mijn enkels twee keer zo dik als normaal. Ik heb een luikse wafel met chocolade en aardbeien gegeten, een half uur na mijn broodje knakworst bij de tent. Ik heb expres uit de maat gedanst. Ik heb met geen een keer verveeld. Ik heb een keer om Michael geschreeuwd alsof mijn leven er van af hing. Ik heb gesprongen, gehakt, geschud en geheadbanged. Ik heb een jongen ontmoet die een fietshelm droeg, voor als hij hard ging. Ik heb gelachen. Ik heb genoten.

  Ik heb onwijs veel zin in volgend jaar Lowlands. Nog 361 dagen te gaan.

 7. Aftermovie  Nu nog even bij gebrek aan die van dit jaar; de aftermovie van vorig jaar!
  Zodra die van dit jaar er is plaats ik hem er ook bij.

Reacties (3)

 • IrishNialler

  zo leuk met al die foto´s

  1 jaar geleden
 • EDGEofGLORY

  Coooool, leuk geschreven!! Je tekst maakt in ieder geval vast menig mens enthousiast!

  2 jaar geleden
 • KillerFrost

  Het lijkt me zo leuk! Ik wil echt een keer gaan:)

  2 jaar geleden
  • CIeverness

   Echt doen! Geweldige ervaring ^^

   2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen