Tips om een verhaal te schrijvenHier zijn mijn tips die ik gebruik bij het schrijven maar ook om Writers block te voorkomen.
Wat niet altijd even feilloos gaat, natuurlijk. Hopelijk heb je er wat aan.

 1. Voorbereiding  Voorbereidingen zijn belangrijk. Zo weet je waar je over wilt schrijven, welk thema aan bod moet komen, wie de hoofdpersoon is, hoe ziet de omgeving eruit. Zoek uit via Google, Google Maps of andere websites wat nodig is zodat het ook echt klopt voor je verhaal. Bijvoorbeeld iemand die zwanger is kun je wij.nl gebruiken voor hoe een zwangerschap ongeveer kan gaan (uiteraard is het voor iedereen anders maar je hebt iets om het geloofwaardig te maken). Google Maps om zo vluchten uit te rekenen voor iemand die een stewardess is op vluchten. Trouwens, je kan ook Google Maps gebruiken om een andere stad te verkennen waar je verhaal plaats vindt. ;p

 2. De hoofdpersoon  Laten we beginnen met de hoofdpersoon. Daar begint het mee.
  - Is je hoofdpersoon een vrouw of man?
  - Hoe heet je hoofdpersoon?
  - Hoe ziet zij/hij eruit van uiterlijk? (gebruik rustig een foto van internet)
  - Hoe oud is hij/zij? (desnoods met een datum-maand-jaar erbij als dat relevant is)
  - Hoe is hij/zij van karakter: lief, vriendelijk, stoer, opvliegerig, eerlijk, verlegen, rebels, aardig, romantisch, realistisch, etc.
  - Wie zijn haar/zijn vrienden/familie?
  - Wat zijn haar/zijn hobby's?
  - Wat is de achtergrond/verleden van je hoofdpersoon? (het verleden kan een reden zijn van het gedrag van je hoofdpersoon)

 3. Bijrollen  Hierbij kun je denken aan vriendinnen/vrienden of familieleden die belangrijk zijn voor je verhaal. En dat kun je net zover uitwerken als je zelf wilt. Ook op dezelfde manier als je gedaan hebt voor je hoofdpersoon. Dus leef je uit, hoe meer je er over uitwerkt voor jezelf, hoe makkelijker het schrijven gaat. Vergeet ook niet dat die details juist belangrijk zijn om die ene vriendin, neef of verre tante net iets meer diepgang te geven.

 4. Omgeving  Wat daarna belangrijk is, is de omgeving. Welke wat beschrijving verdient want dit zet de toon en sfeer van het verhaal. Hoe beschrijf je de omgeving? Het liefst in een paar regels zonder op te veel details in te gaan. Dus in 3 of 4 regels en geen 10 regels. En verspreidt het waar mogelijk. Waar moet je bij opletten als het gaat van het beschrijven van de omgeving.
  - Zit je hoofdpersoon nog op school?
  - Werkt de hoofdpersoon?
  - Beschrijf het huis/slaapkamer. (een tiener die nog thuis woont bij zijn/haar ouders, zit vooral in zijn/haar eigen slaapkamer)
  - Beschrijf de school en/of bedrijf.
  - Is er een park dichtbij met een meer? (voor als je hoofdpersoon een hond heeft)
  - Gaat je hoofdpersoon naar de sportschool of zwemt hij/zij graag?
  - Hoe ziet het winkelcentrum eruit? (meiden gaan graag winkelen)
  - Hoe ziet het uitgaanscentrum eruit? (clubs, disco, kroegen, bioscoop, een kartbaan, bowlingcentrum)
  - Gaat je hoofdpersoon verhuizen?

  Gebruik ook Google Maps voor als je de omgeving niet persoonlijk kent. Dus stel je verhaal neemt plaats in Londen, zoek dan naar koffiezaken, de sportschool of iets anders. Wees vooral origineel want iedereen beschrijft altijd Starbucks of (in het geval van Londen) Nando's. Er zijn meer dan alleen die twee. Je moet het alleen even opzoeken. ;p

 5. Samenvatting  Iets wat ik aanraad, is ook met een samenvatting te werken. Het maakt voor jou duidelijk waar het verhaal over moet gaan en wat er in moet gebeuren. Dit kan je voor jezelf opschrijven in een redelijke samenvatting. Wat kan variëren tussen 5 en 30 regels. Het ligt eraan wat jij erin wilt verwerken. Zo heb je voor jezelf een rode lijn voor het verhaal en kan je nooit uit het oog verliezen waar het over gaat.

 6. Een verhaallijn  Een verhaallijn is precies wat het woord zelf zegt. Het laat een tijdlijn zien voor het hele verhaal. Zo kun je per hoofdstuk ongeveer aangeven (voor jezelf natuurlijk) wat er gaat gebeuren. Al kan dit per hoofdstuk of het is een soort samenvatting voor de komende paar hoofdstukken. Wat voor jou werkt, uiteraard.
  Bijvoorbeeld:
  - hoofdstuk 1 tot 5 = introductie van hoofdpersoon, vrienden/familie en de omgeving. (om zo een indruk te krijgen hoe je hoofdpersoon haar/zijn dagen invult)
  - hoofdstuk 6 tot 10 = een drama/romantische gebeurtenis
  - hoofdstuk 11 tot 13 = rustig aan om bij te komen van de drama/romantische gebeurtenis

  Hou voor ogen dat je dit alleen kan doen als het verhaal zodanig in je hoofd zit om dit op deze manier uit te werken. En vergeet vooral niet dat er ook rustige stukjes tussen horen. Dus wees vooral niet te kritisch over je hoofdstuk.

 7. Beginnen met schrijven  Dan komt het lastigste voor de meeste schrijvers/schrijfsters. Hoe begin je jouw verhaal? Als je werkelijk waar niet weet hoe je moet beginnen, kan het misschien handig zijn om gewoon een scene te gaan schrijven, die hoe dan ook in je verhaal zal komen. Vanaf die scene kun je eventueel terug schrijven van hoe het komt dat je hoofdpersoon op dat punt is gekomen. En wie weet is die ene scene wel het begin van je verhaal.
  Leg in ieder geval niet te veel druk op je schouders. Weet je geen begin, dan misschien wel een scene voor in het midden van het verhaal. Anders heb je misschien voor ogen hoe het moet eindigen. Hier zit geen volgorde in. Iedereen werkt anders, hou dat maar in je achterhoofd. ;p

 8. Hoeveel hoofdstukken  Een verhaal wil je niet snel afmaken of om zelfs te voorkomen dat je het gaat herschrijven, kun je er ook sneller een eind aan maken. Er is geen limiet aan hoeveel hoofdstukken een verhaal moet tellen. Er zijn verhalen van 10 hoofdstukken. Sommige van 7 hoofdstukken. Dus voel je niet schuldig als je verhaal niet verder komt dan 15 hoofdstukken. Een verhaal duurt zolang het duurt. Als de gebeurtenissen, die je erin wilde hebben, erin zitten, kun je er best een leuk of spannend eind van te maken.

 9. Het einde  Het einde van je verhaal kan verschillend zijn. Na alles wat er gebeurd is, begint je hoofdpersoon aan iets nieuws. Dat kan het begin zijn van een relatie. Een nieuwe baan. Maar misschien kies je wel voor iets heel anders. Het kan een gesloten einde zijn. Maar wat denk je van een open einde. Daarmee suggererend dat er mogelijk ooit een vervolg komt.
  Wel wil ik erbij zeggen dat je verhaal ooit afloopt. Als je een mooie grens van 100 honderd hoofdstukken bereikt heb, kan je er best een eind aan maken. Je moet voorkomen dat men het langdradig gaat vinden. En mocht je inspiratie genoeg hebben voor meer, bedenk je dan even of jij een verhaal wilt lezen van 300 hoofdstukken. Verdeel het in verschillende delen met elk zijn eigen cover. Zo kan je het beter verdelen en is het makkelijker leesbaar.

 10. Proloog en/of epiloog  Ook iets om bij stil te staan, is of je een proloog of epiloog wilt gebruiken. Dit is puur naar eigen invulling.

  Bijna elk verhaal hier op Q heeft zelfs allebei, maar in mijn mening heeft het proloog nauwelijks zin als het slechts gaat om een 'quote' (uit een film, boek of tv serie). Het proloog mist dan zijn doel, want het is mooier als het een toegevoegde waarde heeft voor het verhaal. Maar is een proloog nodig???? Hier is maar één antwoord op mogelijk: nee!
  Ik vind het mooier dat het verhaal ook gewoon begint, en die verhalen beginnen schaars te worden. Een proloog van een paar woorden/ zinnen, beter van niet. Schrijf dan bij elk hoofdstuk een quote of iets dergelijks. Hou voor ogen, dat je lezers niet speciaal hoeft te trekken met een proloog waar een voorproefje staat van een bepaalde scene. Het mag, het hoeft niet. Wat trekt je meer. Een proloog met een quote uit een actiefilm, of gewoon een hoofdstuk die begint met een gevecht? Persoonlijk kies ik dan voor het laatste. Gezien dat haast elk verhaal hier een proloog heeft, spring je er meer uit door het niet te gebruiken. ;p

  Dan het epiloog. Uiteraard handig om iets over de hoofdpersonage te vertellen om het verhaal, naar jouw gevoel, goed af te sluiten voor het geval je een flinke tijdsprong maakt. Alleen, is een epiloog echt nodig? Nee. Hetzelfde met een proloog, is een epiloog niks meer dan extra info over hoe het nu gaat na al die ellende en drama. Je zou er een open eind van kunnen maken en een Short Story kunnen schrijven over de toekomst. Of door laten schemeren dat het beter gaat en dat hij/zij ervan geleerd heeft.
  Zelden dat ik een verhaal tegenkom die geen van beide heeft en dat vind ik alleen maar verfrissend. Ten slotte kun je je verhaal een open eind hebben of een gesloten eind. Dat ligt toch echt jou en hoe je wilt dat het afloopt, maar dat hoeft niet speciaal met een epiloog.

Reageer (2)

 • Sanderson

  Zijn punt 1, 5 en 6 niet gewoon hetzelfde?

  5 jaar geleden
 • OosterEiland

  Dit lijstje moet ik bewaren, handig voor als ik een nieuw verhaal ga op starten.

  6 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen