Vrouwelijke helden in sprookjes

Er zijn genoeg voorbeelden van "damsels in distress" in sprookjes. Minder bekend zijn de heldhaftige vrouwen.
Dit is mijn eerste lijstje, ik zal er nog veel aan knutselen:)Suggesties en aanvullingen zijn welkom
Gaat van minst naar meest op dit moment.

 1. Het vlijtige Liesje uit vrouw Holle

  Hard werk en een goed hart worden beloond. Het meisje redt zichzelf uit een nare situatie, geen prins nodig!

 2. de kleine zeemeermin

  Ze is misschien niet het beste voorbeeld, ze geeft alles voor een enkele jongen die niet eens van haar houdt, maar ze heeft hem wel gered. Daarbij heeft zij zich opgeofferd omdat zij het niet over haar hart kreeg om hem en zijn geliefde te vermoorden (in ruil voor een onsterfelijk leven).

 3. Ariadne (Minotauros)

  Stiekeme helden kennen wij ook, Ariadne gaf de "held" van het verhaal een draad om zijn weg terug te vinden uit het doolhof. Hierop stond wel een prijs, in ruil voor de draad moest de held Theseus trouwen met haar. Theseus doodde de Minotauros en redde op deze manier met Ariadne's hulp de kinderen van Athene.

 4. De vrouw van Ellert en Brammert

  Een meisje wordt geroofd door een stel moordende rovers. Terwijl deze liggen te slapen snijdt zij de nek door. Wij Nederlanders kunnen er ook wat van;)

 5. Gerda, de sneeuwkoningin

  Beter bekend als Anna (Frozen) is Gerda de held van het verhaal. Gerda gaat op een lange tocht om haar vriend Kai te redden die de sneeuwkoningin achterna is getrokken. Onderweg komt zij langs heksen en rovers. Uiteindelijk lukt het om de bijna bevroren Kai weg te halen uit de klauwen van de sneeuwkoningin.

 6. Scheherazade, 1001 nacht (raamvertelling)

  Een van mijn favorieten, Scheherazade is de vertelster uit 1001 nacht. Ze is een jonge inteligente vrouw, de oudste dochter van de groot-vizier. Wanneer zij hoort over hoe de sultan elke nacht een nieuwe vrouw huwt en deze doodt de volgende dag uit wraak dat hij bedrogen was door zijn vrouw, wilt zij hier een eind aan maken. Samen met haar zusje bedenkt zij een plan. De grootvizier is het niet eens met Scheherazade's verzoek de sultan te trouwen, maar uiteindelijk ziet hij in dat er niks is wat hij daar tegen kan doen. Elke nacht vertelt Scheherazade een spannend verhaal, 1001 nachten stopt zij met cliffhangers, totdat de sultan het niet meer aan kan en haar verzoekt te stoppen. Scheherazade stemt in op 1 voorwaarde; dat hij haar laat leven opdat de kinderen die zij gedurende 1001 hebben gekregen niet moederloos zouden zijn. De sultan ziet dan zijn kinderen en wint het geloof in goede trouwe vrouwen terug. Op deze manier redde Scheherazade duizenden onschuldige meisjes.

 7. Morgiana, Ali-Baba en de 40 rovers

  Morgiana, een slavin van Ali-Baba ontdekt de plannen van de veertig rovers en bedenkt een plan om te voorkomen dat zij haar meester vermoorden. Het lukt haar om zonder hulp van anderen al deze mannen aan te kunnen, meerdere malen. Ze vermoordt er zelfs 37 in 1x. Als beloning wordt zij een vrije vrouw en mag zij trouwen met Ali-Baba's zoon. Nee, dit is niet een vrouw die je tegen je wilt hebben.

 8. Het zusje uit de zeven raven

  Dit dappere meisje moet haar 7 vervloekte broers redden. Ze gaat letterlijk naar het einde van de wereld voor hen. Wanneer zij een sleutel kwijtraakt op haar zoektocht snijdt zij haar eigen pink af om haar broers te kunnen redden.

Reacties (5)

 • Hargrove

  Origineel lijstje ook vooral, en leuk om dit te lezen.

  3 maanden geleden
 • IngridBirdy

  Leuk lijstje! Laten we Frozen natuurlijk niet vergeten, ookal is dat misschien niet echt een sprookje

  7 maanden geleden
  • Fennec

   Dankje. Frozen is idd een mooie vrije adaptatie van de Sneeuwkoningin. Toch weet het vast te houden aan de spirit van het verhaal. Het is mooi dat Disney die kant ook eens laat zien de laatste tijd:)Elsa zou een combinatie zijn van Kai en de sneeuwkoningin (Kai en Gerda houden van elkaar "zoals broer en zus"). Ik kijk in elk geval uit naar het vervolg vol nieuwsgierigheid ^-^

   7 maanden geleden
  • Fennec

   Oh wauw, ik zie nu opeens dat deze in de spotlight staat, heb net mijn andere lijstje er in gegooidxDNice <3

   7 maanden geleden
 • Nereida

  Yup helemaal mee eens en een leuk lijstje!

  1 jaar geleden
 • HalfBloodPrince

  Wauw! Leuk lijstje

  2 jaar geleden
 • Spunlay

  Origineel lijstje!

  2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen