Argus -Themawedstrijd mythische wezens

Lijstopdracht
Maak een lijstje op Q waarin je een mythisch
wezen naar keuze alle aandacht geeft. Wees
zo creatief mogelijk. Je zou het kunnen
hebben over het uiterlijk en het gedrag van
het wezen, of het juist het innerlijk. Je zou
het wezen een familie kunnen toewijzen en
alle kinderen kunnen gaan opsommen in het
lijstje...
De eisen die ik stel is dat je creatief bent en
goed onderzoek doet naar je wezen zodat je
deze informatie kunt gebruiken voor je lijstje!
Tevens wil ik graag minimaal 5 items in je
lijstje zien. Voor de rest laat ik jullie
helemaal los!
Deadline: Zaterdag 9 september 23:59

 1. Argus - ΑΡΓΟΣ

  Dit wezen is een reus met vele ogen. Iedereen kent namelijk wel de uitdrukking: "Iemand met argusogen bekijken". Die komt dus van deze reus vandaan.

 2. Panoptis en Argus


  bron: amz02.plzcdn.com

  Argus wordt ook wel Panoptis genoemd, wat letterlijk "allesziend" betekend. Pan is alles en optes is ziend. De reus slaapt nooit, want hij doet nooit z'n ogen dicht. Dit maakt hem de ideale beschermer.

 3. Bewaker


  bron: www.stilus.nl

  Hij was, doordat hij niet sliep, maar altijd minimaal twee ogen tegelijkertijd open had, de ideale bewaker. Hij werd ook de bewaker van priesteres Io, die in een koe was veranderd. Dit was op bevel van Hera. Zeus had namelijk een oogje op Io, maar dat mocht Hera natuurlijk niet merken. Daarom veranderde Zeus Io in een zilverglanzende koe. Hera vertrouwde dat niet en zette Argus in als bewaker. Argus bewaakte Io in Nemea.

 4. Argus een held


  bron: img12.deviantart.net

  Bewakers hebben een heel eervolle baan in de Griekse mythologie. Hij heeft vast daarvoor iets heldhaftigs gedaan. Inderdaad, dat deed hij ook. Hij had het monster Echidna (een vrouwelijke slang) gedood. Zij leefde in een grot en niemand kon haar doden, behalve Argus

 5. Ging Argus dood?


  bron: www.theoi.com

  Zeus vindt het verschrikkelijk dat Hera een bewaker heeft gezet op zijn nimf Io, waar hij een oogje op had. Hij geeft Hermes de opdracht om Argus te doden. Hermes reist af naar Nemea en speelt een deuntje op zijn fluit. Dit is zo betoverend, dat alle honderd ogen van Argus dichtvallen. Hermes twijfelt niet en hakt Argus' hoofd eraf.

 6. Kreeg hij nog eer?


  bron: www.kloezecoaching.nl

  Ja, natuurlijk. Wie door een god gedood wordt in de mythologie, krijgt vaak eer. Hera heeft zijn honderd ogen op de staart van een pauw gezet.
  Er was een tijdje ook het radio-programma Argos naar hem vernoemd, daar zagen ze het nieuws van verschillende kanten.

 7. Waarom zitten de ogen op zijn hele lichaam?


  bron: ronniedemetrioart.files.wordpress.com

  Om eerlijk te zijn, ik had hem me ook zo voorgesteld. Maar, als je even nadenkt, moeten de ogen natuurlijk wel over heel het lichaam zitten. Honderd ogen alleen op je gezicht, zou er nog veel lelijker uitzien dan dat hij dit nu al is op het plaatje.

 8. Ideaal, zoveel ogen?


  bron: orig12.deviantart.net

  Tsja, ik houd het zelf liever bij mijn twee ogen. Weet je wel niet hoeveel je kan zien? Ik zou echt gek worden en ik denk dat iedereen aan je gaat vragen of je diegene of iets hebt gezien. Bij de politie is het wel handig, tho. Misschien toch maar wel doen, zoveel ogen. Wat vind jij, honderd ogen, of toch maar twee ogen? Laat het hieronder achter!

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen