Mijn InspiratieVaak lees ik op het Forum dat mensen geen inspiratie meer hebben, met writer's block kampen en dat ze ondanks alles graag weer willen schrijven maar niet weten waar te beginnen. Vandaar dat ik met jullie mijn lijstje deel vanwaar ik mijn inspiratie vandaan haal. Met eventuele tips en/of advies.

Doe ermee wat je wilt.

xxx

 1. Schrijven  Voor de een werkt het wel en de ander niet.

  Je kunt gewoon jezelf een doel opleggen om per dag 1 pagina te schrijven, of een halve pagina. Of simpelweg een scene die je ooit wilt gebruiken voor een verhaal, een idee uitwerken, een inleiding schrijven (als je daarmee werkt.), een gedicht. Schrijven is schrijven, dus dit kan van alles zijn.

  Wees ook trots op jezelf als je al 100 woorden kan schrijven. Vooral als er weken/maanden niks op papier gekomen is.

 2. Tips/ Adviezen  Je zou natuurlijk altijd om hulp kunnen vragen en dan bedoel ik niet iedereen die hier op Quizlet rondzwerven. Heb je vriendinnen met dezelfde passie, vraag het aan hun!

  Elke tip of advies kun jij weer meenemen voor jezelf.
  Wie weet zit daar wel iets tussen waar jijzelf nog niet eens bij stil gestaan hebt.

 3. Websites  Je kunt ook altijd nog naar plaatjes gaan zoeken om je inspiratie weer een boost te geven. Dit kun je doen door Pinterest, Tumblr of Google Afbeeldingen onveilig te maken. (volgens mij zijn er nog wel meer)

  Of probeer het op een andere manier, bij elk plaatje dat je op Pinterest (bijvoorbeeld) wilt bewaren ga je een scene schrijven. Gewoon random. Kun je daar even niet op komen, sla het op onder een 'titel' en ga verder kijken. Op een gegeven moment komt er wat uit en laat je fantasie gaan. Laat je vingers het instrument zijn van je fantasieplaatje dat in je hoofd zit.

  Wees vooral niet gelijk te kritisch over je geschreven stuk, het is random en nog niet bepaald klaar voor het verhaal.
  Bijwerken doen we allemaal en vooral dat dit tijdens het verhaal gebeurd en als het eenmaal af is om het nog te 'fine tunen'.

 4. Hobby's  Soms moet je gewoon even iets heel anders doen omdat je gek wordt van de verhalen die 'gepauzeerd' zijn. In zulke gevallen kun je beter het schrijf proces helemaal opzij leggen en besteed je tijd aan je andere hobby's. Dit kan van alles zijn; lezen, muziek luisteren, puzzelen, kaartspelletjes doen, dansen, muziek maken, familiespelletjes, iets met je vrienden/ familie gaan doen, ga met de hond naar buiten of ga zelf een wandeling maken.

  Het kan soms zo makkelijk zijn om er even niet aan te denken. Who knows, als je over een paar maanden weer naar je verhalen kijkt, dat je dan weer verder komt.

  Hou wel een notitieboekje (of telefoon) bij de hand, mocht je een idee krijgen. Het zou zonde zijn als je die kwijt raakt, dus snel noteren.

 5. YouTube  YouTube is behoorlijk veelzijdig. Het kan je helpen om iets op te zoeken, muziek luisteren, grappige dieren video's te kijken of andere trailers kijken van mede schrijvers.

  Heb je er al eens aan gedacht om je eigen lijsten te maken?
  Een fijne lijst om te luisteren tijdens het schrijven, instrumentale muziek om de scenes meer 'feeling' te geven, of simpelweg een rustgevend open haard op de achtergrond. Als je daar van houdt, natuurlijk. De een schrijft het liefst met muziek, de ander niet. Dit is geheel eigen keuze.

  Pas je muziek aan naar de stijl van je verhaal. Maak als je wilt, je eigen playlist voor een romantisch verhaal. Hip hop met pop, voor een meer modern verhaal.

  Ik heb zelf een speellijst van horrorgeluiden voor bepaalde scenes in 'weerwolf' verhalen, om de spanning, de sensatie en gevoelens meer naar voren te laten komen. Het kan echt van pas komen. ;p

 6. Moodboard  Wil je het meer visualiserend maken, maak dan een moodboard en verzamel wat jij mooi vindt, gaaf, cool, of waar je bij kan wegdromen. Je kan het klein maken of groot, dat ligt helemaal aan jou. Wil je het op een prikbord maken en fleurige punaises gebruiken, of toch liever lijm/dubbelzijdig plakband en dat je een fotolijst haalt naar de gewenste grootte.

  Hier kan niks mis, het is van jou en van jou alleen. Als je klaar bent, hang hem dan op, waar je het liefst je verhalen schrijft en hang een lamp erboven, die je hierop richt.

  Heel veel succes!

Reacties (2)

 • IrishNialler

  Altijd handig!

  11 maanden geleden
  • Renate1983

   Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt. XD

   11 maanden geleden
 • Malikx

  Super tips!

  1 jaar geleden
  • Renate1983

   Thank you so much! Dat jij er ook iets aan mag hebben met deze tips.

   1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen