5 tips voor het maken van een verhaal

Heb je vaak vooral moeite met het maken van een verhaal? Hier zijn 5 tips die je misschien zouden kunnen helpen!
Dit gaat niet over het schrijven zelf, maar toch echt over het verhaal en zo. Ik hoop dat het je zal helpen! :)

 1. Noteer alles!

  Noteer alles over je verhaal! Het maakt niet uit hoe je het doet en waarin: Excel, OneNote, of gewoon een doodnormaal schrift, maar voordat je officieel begint met schrijven, zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie hebt genoteerd. Informatie over bijvoorbeeld de karakter: het uiterlijk, de personaliteit, familie, etc.

 2. Uitleg

  Als je je karakters hebt besloten een of andere kracht te geven, of er iets anders zal worden beschreven waar je op dat moment precies van weet waarom dat zo is, maar je het nog niet opschrijft. (Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel). Schrijf het dan zeker ergens op! Stel nou dat je de redenen vergeet, dan kan je het altijd nog opzoeken!

 3. Kill Count

  Als je er van geniet om je karakters een voor een af te slachten, dan raad ik je aan een Kill Count bij te houden! Dit is uiteraard onnodig als je een romantisch verhaal wil schrijven, maar het is handig als het iets is als een horror. Schrijf hierin dan wie er is doodgegaan en wanneer het is genoemd of gebeurd of wanneer het lichaam is gezien door de karakters. Natuurlijk dan ook de manier hij/zij stierf en als het door een aanval of moord is, het motief.

 4. Keuzestress

  Ik heb vaak dat ik niet kan kiezen tussen de verschillende mogelijkheden, dan ga ik dobbelen! Ik zet dan de zes beste mogelijkheden achter de getallen 1 tot en met 6 en ga gewoon dobbelen! Dit is ook een van de manieren om geen stereotypen te krijgen, of tenminste zo min mogelijk stereotypische karakters.

 5. Inhoud

  Soms weet je al precies wat je wil laten gebeuren en hoe je het verhaal wil laten eindigen. Als je echt een lang verhaal maakt, vergeet je soms wanneer je iets bepaalds hebt gezegd of of je iets al hebt verteld. Dan is het niet handig om je hele verhaal door te gaan lezen, vooral niet als je heel veel hoofdstukken al geschreven hebt. Dan is het dus ook handig om dat even kort te hebben opgeschreven! Zet dat dus in een soort tabel met de belangrijke informatie er ingeschreven.

Reageer (3)

 • ChifuyuMatsuno

  Goede tips! Kudo :)

  1 jaar geleden
 • Niallerslove

  Erg goede tips, vooral voor beginnende schrijvers denk ik, maar zeker ook als geheugensteuntje voor de meer ervaren schrijvers! Vooral het onthouden van details en het niet overdrijven van drama zijn erg belangrijk (A)

  2 jaar geleden
 • Duendes

  Als ik ooit romantiek ga schrijven dan ga ik zorgen dat ik er een kill count bij moet gaan houden :Y)

  2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen