Top 5 onafhankelijke sterke vrouwen uit de geschiedenis

Op 8 maart is het internationale vrouwen dag. Vrouwen werden als 2e rang burgers beschouwd en vaak onderdruk, maar in de loop der jaren kregen vrouwen meer rechten. Niet alleen tijdens de politiek ook tijdens hun carrière.

In deze lijst gaat het over de top 5 vrouwen uit de geschiedenis die sterk, onafhankelijk, ambitieus waren en meer. Er waren meer vrouwen in de geschiedenis maar ik heb deze top 5 gekozen.

Sommige vrouwen zijn vrouwen met kleur.

Onderaan komt er nog een bronnenlijst met links die ik gebruik gemaakt heb voor deze lijstje.

 1. Amelia Earhart 1897 - 1937  Amelia Earhart was geboren op 1897 en was een beroemde Amerikaanse vliegenierster. Arhart begon met de luchtvaart in 1921, op 24-jarige leeftijd, en brak het jaar daarop het hoogterecord voor vrouwen toen ze naar 14.000 voet steeg.

  In januari 1935 werd ze de eerste persoon die solo de Grote Oceaan overvloog, maar ze werd vooral bekend doordat ze als eerste vrouw in 1932 als piloot de Atlantische Oceaan overstak. Die tocht legde ze eveneens solo af. 2 jaar later op juni 1937 begon ze aan een wereldvlucht en werd ze de eerste persoon die van de Rode Zee naar India vloog - ze werd als vermist opgegeven op 2 juli in de buurt van Howland Island in de Stille Oceaan. De verdwijning van Earhart is een van de onopgeloste mysteries van de geschiedenis en ze werd in 1939 bij verstek dood verklaard.

 2. Elisabeth Samson 1715 - 1771  Dit historische persoon is erg bekend in Suriname dat destijds een kolonie was van Nederland tijdens de tijdperk van slavernij.

  Elisabeth Samson was het zevende kind van Nanoe, een vrijgekochte slavin die samen leefde met een plantage eigenaar. De oudere kinderen van Nanoe waren eerder vrijgekocht en kochten op hun beurt Nanoe vrij, toen haar partner de planter stierf. Daardoor werd Elisabeth als jongste kind 'vrij' geboren; iets waar zij haar hele leven trots op was geweest. Elisabeth groeide op in het huishouden van haar halfzuster Maria Jansz.

  (In die tijd was het vreemd genoeg wel toegestaan in Suriname om als wit persoon te trouwen met iemand die half zwart half wit was Mulat (halfbloedje) Of ¼ zwart Mesties of één achtste zwart en zeven achtste wit. Maar als iemand volledig donker was en acht volledige Afrikaanse roots had was dat verboden. Dat is een theorie in Suriname tijdens de slavernij. Geen idee of dat echt zo was.)

  Maar ze verlangde erna om met een blanke man te trouwen. Het was Elisabeth droom. Na de dood van Otto Creutz wilde Elisabeth trouwen met Christoph Braband, koster en organist van de gereformeerde kerk.

  Ze deed in 1764 aangifte van hun voornemen om te trouwen, maar het huwelijk werd verboden door de Raden van Politie, het hoogste bestuursorgaan. De reden: officiële vermenging van het zwarte en blanke bevolkingsdeel was niet toegestaan. Informeel waren er natuurlijk wel veel vermengingen, waar zelfs allerlei woorden voor waren, zoals mesties en mulat. Elisabeth richtte zich rechtstreeks tot de Staten-Generaal in Nederland. Pas na drie jaar kwam er een uitspraak: er bestond geen wet die een huwelijk tussen blank en zwart verbood. Helaas was Christoph Braband overleden. Maar niets stond het huwelijk van Elisabeth met een andere witte man nu nog in de weg.
  Op 21 december 1767 trouwde zij in Paramaribo met Hermanus Daniel Zobre. Maar dat betekende niet dat ze toegelaten werd tot de blanke elite. Elisabeth Samson had vooral koffieplantages, die in de 18de eeuw hoge winsten opleverden. De waarde van haar bezittingen bedroeg bij haar dood in 1771 ruim een miljoen gulden. Hoewel sommige mensen in Suriname haar als een verraadster zagen tijdens de slavernij, zagen sommige mensen haar ook als een overwinnaar en een sterke zakelijke vrouw die wel weet wat business is en niet snel iets opgeeft.

 3. Harriet Tubman 1820/21 - 1913  Ze werd ergens tussen 1820 - 1821 geboren als slaaf. Voordat ze Harried Tubman heette, heette ze eerst Araminta Ross. Ze was de dochter van Ben Ross, een ervaren houthakker. Als slaaf werkte ze vanaf haar zesde als diensmaad. Later op het land, onder wrede omstandigheden en onmenselijke behandeling.
  Na de dood van een planterhouder uit het slaverhoudersgezin ontsnapte Harriet Tubman. Mijlen ver. Ze had vele donkere slaven in de Verenigde Staten laten bevrijden. En hielp via ondergrondse tunnels de slaven te ontsnappen. Met paar blanke mede mensen die ook tegen slavernij was. Ze deinsde er niet voor terug om donkere te bevrijden van de slavernij en de dreigingen van witte slavenhouders. Ze was de eerste vrije die meehielp met de strijd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Dit is een voorbeeld van een sterk onafhankelijke vrouw.

  Later was de naam Harriet Tubman wijd en zijd bekend. Veel mensen in Engeland, Ierland, Schotland en Canada waren geïnteresseerd in de daden van een kleine zwarte vrouw in Amerika die bij haar volk bekend stond als "Mozes".

  Voor de plantagehouders en de mensen die voor racisme en onderdrukking van zwarte mensen was, was Tubman voor hun ogen een heksachtige dreiging en boosdoener

 4. Jane Austen 1775 - 1817  Jane Austen was een 19e eeuwse romanschrijver die het meest bekend staat van haar werk, Pride and Prejudice

  Jane Austen was geboren in 1775 op in een grote en liefdevolle familie. Ze had een nauwe relatie met haar vader die haar heeft aangemoedigd om van de familiebibliotheek gebruik te maken om haar lezen en schrijven te oefenen. Haar familie's tijdverdrijven van verhalen en acties hebben waarschijnlijk bijgedragen aan haar creatieve verbeelding. Austen begon veel te schrijven in haar tienerjaren, waarbij verschillende vormen van schrijven werden onderzocht, waaronder avontuurlijke verhalen en parodieën van de populaire romantische melodramaën van haar tijd. In de jaren 1790 werd Austen serieuzer geworden in haar pogingen, penningontwerpen en probeert Sense and Sensibility , Pride and Prejudice en Northanger Abbey te publiceren. Het was pas in het tweede decennium van de jaren 1800, dat haar werken, waaronder Emma , Persuasion en Mansfield Park, te gepubliceren

  Haar romans zijn grappig, vertederend en stellen de rol van vrouwen in de samenleving in vraag. Austen moest haar identiteit als auteur van enkele van haar tijd verbergen en pas bij haar dood onthulde haar broer, Henry, aan het publiek dat zij de echte auteur was. Haar literaire invloed blijft bestaan ​​en de uit haar romans houden nog steeds stand. Liefde huwelijk speelde een centrale rol in haar romans. De meeste van haar romans volgen het patroon van een heldin die de mannen in haar leven misoordeelt, de verkeerde man achtervolgt, epiphany heeft en eindelijk met de man die het meest temperamentvol is, trouwt met haar. Jane Austen schijnt nooit getrouwd te zijn. Maar er gaan geruchten rond dat ze wel verliefd was geweest. Ook is Jane Austen fel tegen slavernij.

  Jane stierf op 1817 meer dan 200 jaar later bleven Jane Austen boeken een van de populaire boeken waar mensen sinds de dag van vandaag nog wel eens lezen. Ook zijn sommige boeken van haar verfilmd in series en films.

 5. Koningin Victoria 1819 - 1901  Alexandrina Victoria van Hannover was geboren op 24 mei 1819 en was van 1837 tot en met 1901 koningin van Groot Brittannië. Op 20 juni 1837 overleed haar oom Koning Willen de IV. Haar oom had geen kinderen, waardoor ze automatische de nieuwe troonopvolgster werd. Haar vader stierf sinds ze een heel jong was. Voordat ze koningin was, sliep ze op een kamer bij haar moeder. En ze had een pop. Mensen dachten dat ze niet rijp was van de functie als koningin, maar ze groeide op tot een sterke vrouw. In die tijd was ze de machtigste vrouw ter wereld. Groot-Brittannië was in de 19e eeuw de machtigste land. (Voordat de Verenigde staten het machtigste land werd)

  Victoria was iemand die donkere mensen in hun waarde hield en als gelijken beschouwd. Dat was ook een van de redenen dat koningin Victoria een Afrikaanse dochter uit de stam Yoruba adopteerde genaamd: Sarah Forbes Bonetta. Het Afrikaanse meisje was de stam prinses. Haar ouders waren omgekomen door een vijandige stam en werd door hetzelfde stam gevangen gehouden. Ze behandelen Sarah alsof het haar eigen kind was en liet haar met luxe opgroeide tussen haar eigen kinderen. Dat was doordat de koningin te horen kreeg dat Sarah Forbes Bonetta door de stam illegaal tot slaaf gemaakt werd.
  Vanaf het begin dat Victoria koningin werd schafte ze meteen de slavernij af in de Engelse kolonies. En het schijnt zelf dat Victoria een druppel Afrikaans roots had. (minder dan 10% zwart) Haar grootmoeder koningin Charlotte was ongeveer een kwart zwart en stamt van de Moorse koningen dat heel lang geleden in Zuid-Europa heerste.

  In de tijd dat Victoria koningin was, was er veel gebeurd. Het Britse rijk besloeg destijds zes continenten. Hoewel ze bekend stond als extreem conservatief, droeg ze " bij aan massale politieke en sociale hervormingen in het Verenigd Koninkrijk en in het Britse rijk.

  Tijdens de regeerperiode van Victoria wordt Groot-Brittannië gekenmerkt door een snelle groei op industrieel, technologisch en economisch vlak. Ook op politiek vlak verandert er veel voor het land. Het Britse Rijk bereikt zijn hoogtepunt. In 1877 was ze keizerin van India en in 1884 zorgde ze ervoor dat alle mannen van de sociale klassen in de victoriaanse tijdperk stemrecht kregen. Stemrecht was voor die tijd alleen voor hogere en daarna middenklasse geschikt.

  Victoria was een kei in het uithuwelijken van haar 9 kinderen en (meer dan 40) kleinkinderen die ze aan andere vorsen in Europa liet uithuwelijk, waardoor ze de grootmoeder van Europa werd. Ook had ze haar Afrikaanse peetdochter aan een donkere adellijke man weten te koppelen.
  Ik kan hier wel een hele waslijst over haar biografie schrijven.

  Ze wordt sinds de dag van vandaag gezien als één van de meest iconische koninklijke vrouwen die er bestond. Meer dan een eeuw na haar dood zijn er veel films, tv-series gemaakt dat uit haar leven gebaseerd is.

 6. Bronnenlijst

  Ik hoop dat jullie deze geschiedenisles interessant vinden. Het past ook goed bij deze dag. Aangezien het vandaag vrouwendag is. 🙂

  Hieronder staan de bronnen die ik gebruik hebt van deze top 5 lijst.

  https://www.historyhit.com/facts-about-slave-liberator-harriet-tubman/

  https://nypost.com/2020/05/30/the-10-most-powerful-queens-from-catherine-the-great-to-queen-victoria/

  https://www.marieclaire.com.au/famous-women-in-history

  https://www.historyextra.com/100-women/100-women-results/

  https://nypost.com/2020/05/30/the-10-most-powerful-queens-from-catherine-the-great-to-queen-victoria/

  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/20/royals-op-zondag-26-mei/

  https://hart.amsterdam/nl/page/28218/elisabeth-samson

Reacties (4)

 • Histoire

  Mooi lijstje! Er zitten personages tussen die ik nog kende met een heel interessant levensverhaal dank je wel om dit te delen!

  3 maanden geleden
 • Histoire

  Mooi lijstje! Er zitten personages tussen die ik nog kende met een heel interessant levensverhaal dank je wel om dit te delen!

  3 maanden geleden
 • ZainaSwift

  Leuk lijstje!:D

  5 maanden geleden
 • ProngsPotter

  Wat leuk dat je een lijstje gemaakt hebt voor de internationale vrouwendag! Had het anders waarschijnlijk niet eens gemerkt dat het vandaag (gisteren) was, oeps. Netjes ook dat je de bronnenlijst erin hebt gezet, nice :3

  5 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen