Moeten mensen bij aankoop van een hond verplicht een korte cursus hondenlichaamstaal volgen?

(Dit is een vraagstelling voor mijn betoog voor op school. Net zoals de vorige over de honden in opgesloten auto's)

Tegenwoordig zie ik veel van deze filmpjes langskomen; kleine kinderen die honden een knuffel geven, maar waarin de hond duidelijk laat merken dat hij dit niet wilt. Bij sommige video's houdt ik echt mijn hart vast, want ik weet bijna zeker hoe dit afloopt.

Eigenaren die niet weten want hun hond zegt met hun lichaam, denken dat de hond naar het kindje lacht. Mensen die beter weten, weten dat hij elk moment kan happen. Dit is de reden dat zoveel kinderen bijtwonden oplopen, in het gezicht nog wel en vervolgens wordt de hond afgemaakt omdat hij "vals" is. Terwijl hij alleen maar duidelijk aan gaf dat hij dit niet wilde, dat hij bang was en onzeker. Kijk bijvoorbeeld dit filmpje hier onder eens, en denk dan na over mij stelling.
Ik ben ervan overtuigd dat als mensen bij aankoop van een pup, zeker bij het allereerste hondje, een cursus moeten volgen die uitlegt over de lichaamstaal van onze trouwe viervoeters. Om ongelukken als dit te voorkomen en om te zorgen dat honden niet onterecht worden afgemaakt.
Het zou mij heel veel helpen als jullie dit willen invullen ^^ Het liefst hoop ik ook op wat comments zodat ik weet waarom iedereen z'n keuze heeft gemaakt en of dit ook echt vanwege mijn argumenten is of een eigen argument.

Mijn argumenten voor:
- Minder ongelukken met kinderen (en volwassenen)
- Minder onnodige sterfte van honden
- Betere opvoeding van honden door eigenaren

Mijn argumenten tegen:
- Kost de eigenaar extra veel geld
- Kost de eigenaar extra veel tijd
- Als het een verplichting moet worden, dan moet de wet dat weer voorschrijven (bestaat die mogelijkheid er of moet het alleen worden aangeraden

Even voor de duidelijkheid. De cursus hoeft niet te betekenen dat het een cursus is van een paar dagen. Aan een paar uurtjes uitleg zit je goed.Foto bij poll

Ja, ik ben het er mee eens.

Nee, ik ben het er niet mee eens.

Reacties (19)

 • Alptraum

  Ik ben het met je stelling eens en begrijp je idee wel maar denk dat de 'uitvoering' dan toch iets te vaag blijft.
  - Zo denk ik dat het effectief verplichten van een cursus (bijna) onmogelijk zou zijn.
  - Ook blijf je nog steeds met particuliere/broodfokkers zitten die het controleren van een certificaat/bewijs waarschijnlijk aan hun laars zullen lappen. (Dit om de reden dat ze hierdoor geld kunnen verliezen.) Waardoor je nog steeds met mensen zal blijven zitten die zonder cursus pupjes/honden kopen.
  - Je kan ook niet controleren dat mensen die een cursus gevolgd hebben ook effectief de hond goed opvoeden. Of niet mishandelen.
  - Daarbij komt niet enkel dat de lichaamstaal van een hond kennen genoeg is om een hond op te voeden. Zo zit je ook met kosten van: dierenarts (inentingen, ontworming, pipetten, operaties zoals castratie of dergelijke, aangeboren aandoedingen, spoedgevallen,...), speelgoed, eten, leibanden, ... De verzorging van de vacht, karaktertrekken,...
  Het grootste voorbeeld hiervan is mijn bordercollie mix. Ik heb hem sinds hij 5 weken oud was (Ja veel te vroeg, maar de fokker wou er vanaf dus wat doe je dan?) Hij heeft dankzij de hond van mijn schoonvader hondentaal moeten aanleren want dit kende hij niet. Ook is hij niet goed in het uiten van zijn gevoelens. Zo zal hij niet grommen maar eens bommelen als hij een bedreiging ziet. Is de bedreiging te dichtbij zal hij zelfs niet meer grommen en enkel zijn lip aan de linkerkant voor de volle 5mm omhoog halen (iets wat dus niet snel opvalt) voordat zijn ogen wegdraaien (en hij eventueel uit kan halen.Wat tot nu toe nog nooit gebeurd is want hij is echt een zalige hond.) Dit zijn ook gevallen waarvan ik zeker ben dat dit niet in een algemene bordercollie cursus gegeven zullen worden. Ook heeft dit ras vaak te kampen met de typische 'staar' of focus. Iets waar andere honden soms problemen mee hebben. En vaak over het hoofd gezien wordt. Mijn bordercollie heeft het niet op kleine kinderen. Die zijn hem te druk waardoor hij constant weg vlucht. Terwijl mijn Dobermann perfect met kinderen om kan gaan en geen vlieg kwaad doet.

  - Met andere woorden blijft dit niet meer bij een 'korte' cursus want kort is relatief en wat zijn de belangrijkste punten die hierin besproken worden? Elke hond is anders en reageert anders. Dus dan zou je ook al per ras een cursus moeten geven maar wat met mixen, bastaardjes, ... En desondanks wilt dit dan ook niet zeggen dat je hond perfect zal zijn zoals het ras in de cursus besproken wordt. (Uit de nest waar mijn bordercollie mix uit komt waren ze met 7, 7 volledig andere honden. Zelfs qua uiterlijk lijken ze niet op elkaar en qua karakter al helemaal niet.)
  Waardoor ik (als we het nu even zo zouden bekijken) 2 cursussen zou moeten volgen, net zoals mijn vriend. Ook mijn familie en vrienden die vaak in de buurt van mijn honden komen zouden dit dan moeten doen(?) want anders hebben zij geen idee van wat mijn hond ze wilt vertellen. Ik heb een vriendin met maar liefst 13 honden. Moet zij dan ook 13 verschillende cursussen volgen?
  - Ook houdt dit mensen niet tegen om honden om een andere reden weg te doen.

  Ik vind dat ondanks ik wel 'Ja' geklikt heb de stelling te vaag blijft want hier zijn nog vele achterpoortjes en zolang deze ook niet duidelijk beschreven of aangepakt worden blijf je hier met een onmogelijke stelling zitten.

  3 jaar geleden
 • Laleah

  Ik had dus zelf ook nog een andere manier bedacht:

  Mensen die een pup willen aanschaffen eerst een cursus moeten volgen, waarna ze een certificaat of een bewijs krijgen dat ze naar de cursus zijn geweest en dán pas een puppie mogen halen. Dan weet je zeker dat mensen een cursus hebben gevolgd! Dan zou het ook niet wettelijk echt verplicht hoeven worden denk ik, maar eerder een afspraak tussen dieren liefhebbers. Of wel wettelijk verplicht, maar dan zou de politie niet achter die mensen aan hoeven te gaan, maar zou een groep wel fokkers kunnen controleren of ze die bewijzen wel gebruiken. Ik denk dat dit idee zelfs beter is dan mijn stelling hahaha

  3 jaar geleden
 • Spunlay

  Honden worden nooit vals geboren. Honden worden vals gemaakt, doordat eigenaren zich soms geen raad weten in bepaalde situaties.

  3 jaar geleden
 • TimothyMcGee

  Ik heb "ja" aangeduidt. Maar, ik vind dat er wel een limiet moet zijn aan hoeveel cursussen je moet volgen. Want op den duur snapt men het wel denk/hoop ik. Of dat er per persoon gekeken wordt naar hoeveel cursussen hij/zij nodig heeft. Want sommige mensen nemen wel meer honden dan slechts 1 in zn hele leven.

  3 jaar geleden
 • Ascian

  Het maakte me op zich geen reet uit wat je argumenten waren, ik ben het sowieso ongelofelijk eens met deze stelling. Ik vind het zo zielig hoe zoveel honden worden afgemaakt omdat ze 'vals' zouden zijn. Misschien zou ik het zelfs nog beter als kinderen überhaupt een cursus zouden krijgen over omgaan met dieren, zodat ze ook andere mensen hun honden niet zomaar benaderen.

  3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Add Your Banner Here