Wat is jouw bezienswaardigheid? ~ Rome

Rome is the city of echoes, the city of illusions, and the city of yearning. ~ Giotto Di Bondone

Rome, de stad op zeven heuvelen. Er is heel erg veel geweldigs te zien in Rome.
Doe nu deze persoonlijkheidsquiz om er achter de komen, welke bezienswaardigheid jij echt níet mag missen!

I found Rome a city of bricks and left it a city of marble. ~ Augustus

Mogelijke uitkomsten:
- Colosseum
- Villa Borghese
- Vaticaanstad
- Trastevere
- De Tiber
Mogelijke uitkomsten

Colosseum (40 x uitgekomen)

Het Colosseum werd gebouwd door de Flavische keizers, waaronder Vespasiunus en Titus. Zij financierden dit van de krijgsbuit van de plundering van Jeruzalem. Omdat ze de herinneringen aan keizer Nero, die nogal wat uithaalde, wilden uitwissen, bouwden ze het Colosseum (maarliefst 5 voetbalvelden lang) bovenop het drooggelegde meer van Nero.
De bouw van het Colosseum was bedoeld voor vermaak van het volk: gevechten tussen gladiatoren en/of wilde dieren. Dit alles werd door de keizer van Rome gefinancierd. Er werden soms enorme decors gemaakt en een enkele keer werd alles helemaal volgegooid met water!

Het programma van de normale spelen in Het Colosseum:
Ochtend: Wilde-dierengevechten (=gevechten tussen man (of vrouw) en dier)
Pauzeprogramma: Executie van veroordeelden (=gevangen werden afgeslacht door wilde dieren)
Middag: Gladiatorenshows (=gevechten tussen mannen)

Later, nadat het amfitheater veel te verduren had gekregen, werden de stenen van het Colosseum gebruikt voor het bouwen van bijvoorbeeld nieuwe kerken en paleizen. En al het marmer werd verwijderd voor hergebruik, of simpelweg verbrand om kalk te verkrijgen.

Villa Borghese (23 x uitgekomen)

Het landgoed van Villa Borghese is al sinds 1580 in het bezit van de familie Borghese. Villa Borghese bestaat tegenwoordig uit een groot openbaar park met diverse musea, gebouwen en sculpturen.
Het Casino Nobile, een gebouw naast het hoofdgebouw, Villa Borghese Pinciana, dat was bestemd voor de kunstcollectie van de familie, fungeert tegenwoordig als het nationale museum: Galleria Borghese. Daar kun je de prachtigste beeldhouwwerken van Bernini bewonderen en gerestaureerde fresco’s in neoclassistische stijl.

Een van Bernini's meest waardeerde beeldhouwwerken, is: Apollo en Daphne

Vaticaanstad (12 x uitgekomen)

Vaticaanstad is beschouwd als de allerkleinste onafhankelijke staat ter wereld. Deze staat wordt bestuurd door de Heilige Stoel en die huisvest de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke kerk, kortgezegd: de paus is daar de baas. Ten tijde van sede vacante, de pausloze tussenperiode, neemt de Camerlengo de leiding.

De Sint-Pietersbasiliek is toch wel de aller bekendste kerk van heel Rome, deze kerk ligt dan ook in Vaticaanstad en wordt gelijk beschouwd als de allergrootse. Keizer Constantijn de Grote heeft het de opdracht gegeven om de eerste steen te leggen.
Bij het exterieur hoort natuurlijk het plein voor de basiliek, de Piazza San Pietro (Sint-Pietersplein). Midden op het plein staat een Egyptische obelisk en volgens de legende is op de top van die obelisk een stukje van het kruis waar Jezus aan is gestorven, aangebracht.

Ook de Sixtijnse Kapel ligt in Vaticaanstad en is de beroemdste kapel in de hele wereld, vanwege de fantastische fresco’s van Michelangelo én het is de ruimte waar de kardinalen bijeenkomen om een nieuwe paus te kiezen (het conclaaf).

Trastevere (26 x uitgekomen)

Trastevere is rione (wijk) XIII van Rome en ligt aan de westoever van de Tiber, ten zuiden van Vaticaanstad.
Deze wijk staat bekend om zijn schattige nauwe straatjes die omgeven zijn door originele middeleeuwse volkswoningen. Toeristen en de Italianen zelf zijn regelmatig als de avond valt in deze wijk te vinden, te danken aan de vele cafétjes en restaurantjes. Gelukkig is dus nog veel van het oude Trastevere gebleven.

De naam komt van het Latijnse trans Tiberim, dat ‘aan de andere zijde van de Tiber’ betekent.

De Tiber (45 x uitgekomen)

De Tiber is de brede rivier die dwars door Rome loopt en is de op twee na langste rivier van Italië. Hij ontspringt in de berg Fumaiolo en stroomt door Toscane, Umbrië, Lazio en Rome naar de Tyrreense Zee.

De naam komt, volgens de legendes, van een bepaalde gebeurtenis. De mythische koning Tiberinus zou zijn verdronken in de rivier de Albula, die daardoor de naam ‘Tiber’ kreeg. In de volksmonden wordt de Tiber wel de Flava genoemd. Dat betekent: ‘de blonde rivier’. De rivier wordt namelijk zwaar belast door witte sedimenten.

Statistieken

Statistieken

Reageer (17)

 • Marisha

  Trastevere

  6 jaar geleden
 • KatsumiYuki

  [Colosseum] Hmmm, maar wat zegt dit dan over jezelf ?

  7 jaar geleden
 • Juuntje

  Villa Borghese

  8 jaar geleden
 • TheStoryline

  Colosseum

  8 jaar geleden
 • Oikia

  Tiber... Hmm ben ik niet geweest vorig weekend :(
  Ik vond het Pantheon best indrukwekkend, ook een kerk waaronder een nóg oudere kerk zat, en daaronder de resten van een oude Romeinse villa. De kerk van SInt-Clemens of zo. :)

  8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?