Vitaliteits vragenlijst

Deze quiz is om te testen in hoeverre jouw vitaliteit bevorderd kan worden. Heb jij behoefte aan sport of juist relaxatie? Doe de test en kom er achter!

Mogelijke uitkomsten

Fysieke activiteit (3 x uitgekomen)

Je hebt aangegeven in de quiz dat je behoefte hebt aan meer fysieke inspanning. Hierbij kan je denken aan: naar de sportschool gaan, yoga, sporten en nog veel meer. Kies iets dat je leuk vindt en dat past bij je levensstijl. Alleen dan kun je het volhouden en er een prioriteit van maken. Als je niet van de sportschool houdt dan kun je thuis oefeningen doen voor de tv. Als je niet van wandelen houdt dan kun je gaan zwemmen. Er zijn tientallen activiteiten die je kunt doen om fysieke beweging te krijgen.

Mentaal vitaal (3 x uitgekomen)

Mentale vitaliteit heeft te maken met de mate waarin we met emoties kunnen omgaan, zaken kunnen relativeren en reageren op drukke en hectische situaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stressbestendigheid, flexibiliteit en veerkracht. Bij vitaliteit denk je vaak aan meer bewegen, je fit voelen en sporten. Minder snel denk je aan mentale vitaliteit terwijl dat juist een enorm belangrijk aspect is van iemands algehele fitheid. Om mentale vitaliteit te stimuleren, is een eerste stap bijvoorbeeld in gesprek gaan met je manager over je situatie of activiteiten als mindfulness, yoga-cursus of in gesprek gaan met een coach/maatschappelijk werker.

Werk-privé balans (0 x uitgekomen)

Je gaf aan dat het lastig is om een balans te vinden tussen werk en privé. De werk-privé balans verbeteren of herstellen is niet eenvoudig. Veel mensen hebben het gevoel gewoon geen tijd te hebben om de balans terug te vinden. In werkelijkheid is dit niet het geval. Het gaat om de manier waarop je tijd beheert en met je tijd omgaat. Een time management cursus leert je hoe jij bewust kiest voor een werk-privé balans waar jij blij van wordt.
Tevens merken veel mensen die last hebben van perfectionisme op den duur dat werk steeds meer de overhand krijgt, waardoor privé niet meer de aandacht krijgt die het wel verdient. Dit heeft vooral te maken met besteden van veel te veel tijd aan afzonderlijke taken op het werk. In de regel zorgt perfectionisme ervoor dat je een taak nooit echt goed af kunt ronden, omdat het nooit écht perfect lijkt. Je pakt de taak steeds weer op om er toch nog iets aan te verbeteren. Hierdoor ga je steeds meer tijd aan je werk besteden en dit knabbelt privétijd weg uit je agenda. Een goede werk-privé balans begint dus bij het loslaten van perfectionisme.
Denk er ook aan om bewust je werkdag te eindigen en probeer eens te mediteren!

Assertiviteit (1 x uitgekomen)

Uit de quiz is gekomen dat je het moeilijk vindt om in sommige situaties assertief en duidelijk voor je mening of wensen uit te komen. Vind je het lastig om nee te zeggen, terwijl het echt niet kan? Na het volgen van een assertiviteitstraining gaat het uitspreken van gedachten en gevoelens je makkelijker af, juist in situaties waarin anderen iets anders willen dan jij wilt. Je leert in een assertiviteitstraining op te komen voor jezelf. Je communiceert assertiever, zowel verbaal als non-verbaal.

Ga zo door! (7 x uitgekomen)

Uit de test is gekomen, dat je al aardig goed op weg bent naar een vitaal leven. Ga zo door! Mocht je twijfels hebben over je vitaliteit? Aarzel niet en grijp op tijd in. Bijvoorbeeld door een preventief gesprek met je leidinggevende en vraag naar alle opties rondom vitaliteit op de werkvloer.

Statistieken

Statistieken

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?

Add Your Banner Here