Welke ethische stroming past bij jou?

Er zijn verschillende ethische theorieën om keuzes te maken, welke theorie pas het beste bij jou?

1. Op dit moment is vlees eten een gevoelig onderwerp in onze maatschappij. Hoe sta jij hierin?
2. Wat denk jij over de 1,5 meter maatschappij, door corona?
3. Wanneer is het verantwoord om iets te stelen?
4. Je bent psycholoog en een patiënt vertelt jou dat hij een aanslag gaat plegen. Aan de ene kant mag je dit niet naar buiten brengen: je hebt een beroepsgeheim. Aan de andere kant wil je een grote groep mensen beschermen. Omdat het leven van mensen voor dat van iemands privacy gaat, zul je dit verhaal toch naar buiten moeten brengen.5. Stel je bent een arts en je hebt vijf mensen op je afdeling liggen die wachten op een orgaandonatie. Ze zullen allemaal overlijden als je niets doet. Je kan ze echter allemaal redden wanneer je de organen gebruikt van een zesde persoon. Deze persoon heeft echter 50% kans om te overleven als je zijn organen niet gebruikt.
6. Iemand is aan de macht die niet goed voor zijn volk zorgt met veel overlijdens en werkloosheid als gevolg. Je bent zijn arts, deze persoon wil een medicijn innemen tegen een ziekte waar het niet voor bedoeld is maar denkt dat het kan helpen. De bijwerkingen van dit medicijn kunnen echter zorgen voor hartritmestoornissen met als gevolg overlijden. Wat doe je?
7. Je hebt hebt een afspraak gemaakt om bij een vriendin drankjes te doen samen met nog meer vrienden en jij bent bob. Je komt erachter dat je echter ook al bij een kennis zou helpen met verhuizen. Dit had je eerder afgesproken. Wat doe je?
8. Je hebt 1 week voor een grote deadline op werk. Je hebt nog best veel te doen en als je nu je tijd goed besteed krijg je het makelijk op tijd af met geode kwaliteit. Er is vanavond echter een verjaardagsfeest van je schoonmoeder die 50 wordt, waar heel de familie heenkomt. Je hebt kerst ook al gemist dus de familie rekent op je komst. Maar je weet dat het laat zal worden en je morgen niet aan het project kan zitten. Wat doe je?
9. Je oma heeft gevraagd of je op haar kat van 16 jaar wil passen, want zij gaat een weekje weg. Je dacht dat ze woensdag weg zou gaan in de 20e week van het jaar, dit was echter week 19. Je komt hier na 6 dagen achter. Het is echter al te laat en de kat ligt dood voor de deur van het huis van je oma. Wat vertel je aan je oma?
10. Een fabrikant heeft een medicijn gevonden en bewezen dat het helpt tegen covid-19. Hij wil dit medicijn voor iedereen beschikbaar stellen alleen voor vraagt hij hier een hoog bedrag voor. Omdat veel mensen dit medicijn niet kunnen betalen hoewel ze het wel nodig hebben besluiten ze de fabrikant te ontvoeren om zo een lagere prijs voor het medicijn af te dwingen. Wat vind je hier van?
11. Het is oorlog en jij bent de leider van een land. Er is een stad in een ander land waar een wapenfabriek staat van de vijand. Je kan de wapenfabriek bombarderen waardoor je de vijand voorlopig stopt en je spaart hiermee 10.000 levens van je eigen burgers. Als je de wapenfabriek bombardeert, kost het helaas wel 5.000 levens van de omwonende burgers in het land van de vijand. Wat doe je?
12. Er is net een kat aangereden. Je ziet hem liggen op een drukke weg en hij is er ernstig aan toe en het is maar de vraag of hij nog gered kan worden. Wat doe je?
13. In Spanje in het gebruikelijk om stierengevechten te organiseren. De stieren worden goed verzorgd voordat ze moeten vechten zodat ze goed sterk aan het gevecht beginnen. Deze stieren hebben het voor het gevecht veel beter dan stieren die op een boerderij worden gehouden en klaargemaakt wordt voor de slacht. Wat vind jij?
14. Een klant steelt iets uit de winkel waar je werkzaam bent. Toevallig ken je de dievegge en weet je dat ze het financieel zwaar heeft, waardoor ze moeilijk voor haar kinderen kan zorgen. Geef je haar aan bij de politie of kies je ervoor om haar te laten gaan?