Al lange tijd is het onrustig in Europa, waardoor in september 1939 Engeland de oorlog verklaart aan Duitsland. Nederland houdt zich centraal. Tot 10 mei 1940, wanneer de Duitsers Nederland binnenvallen. Een gevecht van vier dagen komt tot een eind als de Duitsers Rotterdam bombarderen, aangezien Nederland zich weigert over te geven. De bommenregen, die vroeg in de middag viel, duurde slechts een kwartier, maar de vernietigende uitwerking - mede door de branden die ontstonden - was gigantisch. Meer dan 24.000 woningen werden in de as gelegd, 32 kerken en 2 synagogen werden verwoest. Ongeveer 650 tot 900 mensen kwamen om het leven en 80.000 Rotterdammers werden dakloos. Toen de volgende dag de Duitsers dreigden op dezelfde manier ook Utrecht plat te gooien, was dit reden genoeg voor Nederland om zich over te geven. Ze hadden geen andere keuze en de volgende dag gaven zij zich over, waardoor de Duitsers de baas werden.

Amsterdam, 1942. De Duitsers zijn inmiddels twee jaar de baas en de sfeer wordt grimmiger. Vooral de Joden krijgen het zwaar te verduren. Joden maar ook verzetsstrijders, die juist tegen de Duitsers vechten, worden opgepakt en richting werkkampen vervoerd. Er gaan de meest verschrikkelijke geruchten de ronde over deze kampen, waardoor de meeste Nederlanders liever neutraal blijven. Toch zijn er Nederlanders die zich bij het verzet aanmelden, of juist voor de Duitsers spioneren.
      Wij volgen Tobias en Anna, een Nederlandse SS-er en een studente, die elkaar hebben ontmoet en verliefd zijn geworden. Maar niets is wat het lijkt. Is de liefde wel echt? Kunnen ze elkaar vertrouwen? Of speelt er meer, en is de relatie er alleen voor hun eigen belangen? Of nog erger, voor één van iemands belangen? Ten slotte is de één zijn brood de ander zijn dood...

Hoofdstukken

Titel Woorden Gelezen Aangepast
Proloog 184 1 1 week geleden

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen