• Ik zou graag advies van jullie willen.

  Ik heb een aantal jaren geleden met vlag en wimpel mijn vmbo en havo diploma gehaald. Ik ben daarna aan de Pabo gaan studeren, maar ben in het tweede jaar gestopt. Ik vond de praktijk (waar het om draait) niet zo leuk om te doen. Ik heb wel mijn propedeuse gehaald.

  Ik heb een soort 'tussenjaar' gehad waarin ik vijf dagen per week werkte bij het bijbaantje dat ik al had. In die tijd had ik besloten dat ik me de politieopleiding wilde beginnen en ben toen ook het keuringsproces ingerold. Ik ben mei 2013 aangenomen.

  Nu ben ik bijna twee jaar verder (ik ben inmiddels 23) en ik ben hardstikke ongelukkig op deze opleiding. Ik heb nu drie stageblokken achter de rug en vanaf de tweede stage ben ik me al aan het afvragen: ben ik geschikt voor dit werk? Vind ik dit uberhaupt wel leuk om te doen!? In de tweede stage betrapte ik mezelf erop dat ik op zoek ging naar andere opleidingen. Daarnaast probeerde ik dingen te bedenken waardoor ik gedwongen van de opleiding af zou moeten gaan (drie keer zakken voor een toets, bijvoorbeeld, dat heb ik vanzelfsprekend niet gedaan). Ik heb in die periode mijn ouders verteld dat ik niet zeker wist of ik wel door wilde gaan met de opleiding. Ze werden als vanzelfsprekend pissig en gaven aan dat het alleen maar leuker zou worden. Ik heb er toen niet meer over gesproken met hun.

  Mijn derde stage is net afgerond (in januari) en die heb ik ook nog eens onvoldoende afgesloten. Deze stage was mijn ergste stage ooit. Ik werkte op een rotteam en had ook nog eens een rotcoach, waar ik absoluut geen klik mee had. Ik heb nog nooit zoveel last gehad van stress en het 'depri/down' gevoel in de vier maanden dat ik stage moest lopen. Elke dag reed ik met een zwaar gevoel naar mijn stageplek.

  Nu heb ik een gesprek gehad over mijn onvoldoende afsluiting. Ik krijg een hele rits opdrachten die, als ik die onvoldoende uitvoer of als mijn vooruitgang blijft stagneren, ik in mei 2015 van de opleiding moet. Mocht ik het plan van aanpak daarvan voor volgende week vrijdag niet hebben ontwikkeld, moet ik ook van de opleiding af. Mocht ik me wel door die opdracht heenslaan, maar ik eind van het volgende stageblok nog niet genoeg presteer, moet ik ook van de opleiding af.

  Er ligt dus best veel druk op mijn schouders.

  Mijn grootste issue is: moet ik stoppen met de opleiding of niet? Mijn grootste probleem is dat ik niet durf te stoppen: de enorme teleurstelling en boosheid van mijn ouders, het feit dat ik dan wéér een nieuwe uitdaging moet zoeken en, wat misschien stom klinkt, ik vind het moeilijk om mijn trots opzij te zetten. Ik vind het verschrikkelijk om 'gezichtsverlies' te lijden.

  Ik heb wel een aantal opties bedacht, mocht ik toch stoppen. Er zijn een aantal opleidingen die op mijn interesselijstje stonden voor het geval ik niet aangenomen werd. Dat zijn: Communicatie, Leraar Engels, Leraar Gezondheidszorg en Welzijn en Schoonheidsspecialiste.

  Ik heb ook nog eens een verstandige optie: Juridisch Secretaresse. Mijn opgedane kennis is daar prima te gebruiken. Ik zou de opleiding eventueel verkort kunnen doen met de competenties die ik behaald heb op de politieacademie en de pabo (denk aan Nederlands en Rekenen). Daarnaast heb ik ook nog eens balie-ervaring bij de politie opgedaan, wat ik overigens erg leuk vond.

  Wat vinden jullie? Ik heb dringend advies nodig! Ik zit er heel erg door heen. Ik hoop op lieve tips/advies/etc...

  Hmm, als je al die verslagen inlevert, moet je dan daarna nog lang? Als dat niet erg lang is, zou ik wel proberen om het af te maken.


  To the stars who listen — and the dreams that are answered

  Ik moet tot mei 2016, dus minder dan 1,5 jaar nog. Ik ben dan overigens verplicht om na de opleiding een paar jaar te werken.

  [ bericht aangepast door misssJ op 17 feb 2015 - 17:01 ]

  Ik zou gewoon even doorbikkelen zodat je in elk geval een papiertje hebt. Dan kun je daarna nog altijd besluiten wat je doet, maar dan zijn dit geen 'verloren jaren'. Zelf ontdekte ik twee jaar geleden dat ik nooit een baan zou gaan krijgen met mijn huidige opleiding, maar ik heb besloten om toch door te gaan zodat ik in elk geval iets heb.


  Every villain is a hero in his own mind.

  ik heb zelf 3 opleidingen gedaan en ben uiteindelijk gestopt. Voor mij was het veel te veel stress en ik vond het allemaal niet leuk om te doen.
  Heb me net twee weken uitgeschreven en heb besloten even voor mezelf te kiezen en goed tot rust te komen voordat ik een nieuwe stap ga zetten. Ondanks dat ik bang was hoe iedereen over me zou denken en dat ik misschien gezien werd als 'opgever'.
  Ik ben er zelf namelijk van overtuigd dat je juist iets moet doen wat je erg leuk vind en gelukkig van wordt. Het kost anders te veel moeite en brengt onnodig veel stress met zich mee. Daardoor word je juist ongelukkig en misschien is dat niet zo bij jou, maar ik ga dan juist dingen niet doen.
  Misschien ook goeie tip voor jou?
  Probeer op je gevoel af te gaan en kies voor jezelf.
  Veel succes!


  You are so used to your features, you don't know how beautiful you look to a stranger.

  als je je daar ongelukkig voelt moet je gewoon stoppen en iets leukers zoeken


  I'm not a psychopath, Anderson. I'm a high-functioning sociopath. Do your research.

  en je ouders...wel als ze van je houden en je accepteren zoals je bent,dan zullen ze je besluit respecteren


  I'm not a psychopath, Anderson. I'm a high-functioning sociopath. Do your research.

  Heey;).
  Ik herken wat je me hebt gemaakt, na mijn vmbo heb ik twee tussen jaren gepakt omdat ik niet wist wat ik moest met school. Ik heb toen alsnog mijn nivo hoger opgewerkt naar het vmbo TL. Daarna ben ik begonnen met bedrijfseconomie gevolgd een half jaar maar merkte dat het me totaal niet lag. Dus gelijk in heb heb ik toen de overstap naar winkelverkoper gemaakt omdat ik toch verder met school moest. Ik zat in mijn examen jaar toen ik ben gezakt op economie. Ik wou eerst weer gewoon een tussenjaar pakken maar heb dat niet gedaan. Door heel veel gesprekken en ( belachelijke stomme testen) kwam ik er toch achter dat PW de beste oplossing was.

  - Soms moet je gewoon even door zetten maar als ik jouw verhaal lees denk ik dat het beter is dat je wel stopt met die opleiding. Want elke dag met een k.t gevoel er naar toe gaan gaat op een geven moment helemaal de verkeerde kant opwerken. Mijn aanrader > maakt dit jaar af, en probeer te fiksen dat je gaat instromen op Juridisch Secretaresse. Als je dat een leuke opleiding vind zou ik daar voor gaan, het is jouw leven, niet die van een ander. Mocht het lastig voor je worden, kan je altijd terecht bij mij, voor vragen hoe je dat het beste kan oplossen;)


  -

  Het klinkt alsof je de opleiding en het beroep dat er bij hoort niet leuk vindt. Als je deze studie blijft doen, zul je later met "Wat als..."-vragen blijven zitten. Wat als je toch die tijd die je in de politie-opleiding gestopt hebt, had gestopt in een andere studie?
  Zoek een studie waar je gelukkig van wordt, want uiteindelijk is een studie een voorbereiding op de rest van je leven. Neem even de tijd om rustig uit te zoeken wat je wel wilt doen. Ga alsjeblieft niet alleen een studie doen omdat je daarbij eventuele vrijstellingen krijgt, want dan loop je snel genoeg tegen dezelfde problemen aan. Een paar dagen meelopen met iemand die een bepaalde studie doet, of met vrienden spreken die de desbetreffende studies doen kan helpen.


  wie met beide benen op de grond blijft staan komt geen stap verder

  Fennec schreef:
  Het klinkt alsof je de opleiding en het beroep dat er bij hoort niet leuk vindt. Als je deze studie blijft doen, zul je later met "Wat als..."-vragen blijven zitten. Wat als je toch die tijd die je in de politie-opleiding gestopt hebt, had gestopt in een andere studie?
  Zoek een studie waar je gelukkig van wordt, want uiteindelijk is een studie een voorbereiding op de rest van je leven. Neem even de tijd om rustig uit te zoeken wat je wel wilt doen. Ga alsjeblieft niet alleen een studie doen omdat je daarbij eventuele vrijstellingen krijgt, want dan loop je snel genoeg tegen dezelfde problemen aan. Een paar dagen meelopen met iemand die een bepaalde studie doet, of met vrienden spreken die de desbetreffende studies doen kan helpen.


  Ik zou zeker iets doen met het antwoord van Fennec


  -

  Als je het echt niet leuk vind, kan je er beter mee stoppen. Ermee doorgaan wordt je zelf ook niet gelukkig van. Zoek naar een studie waarin je je later wel in kan zien. En wat Fennec al zei: Neem rustig de tijd om alles uit te zoeken. Kies niet voor een studie voor alleen vrijstelling, maar omdat je er een leuke toekomst in ziet.


  Seasons will change, but I shall remain

  Als je echt het werk niet leuk vindt, vraag ik me af hoeveel zin het heeft om met de opleiding door te gaan, zeker als je al iets anders op het oog hebt. Overigens heb ik net 1,5 jaar communicatie gedaan (ik ben nu gestopt) Dus mocht je nog interesse in die opleiding hebben, mag je me er altijd iets over vragen.

  Ik zou zeggen, neem de tijd en stop er pas mee als je er echt heel zeker van bent.


  We dwaalden en verdwaalden en noemden sterren naar onszelf.

  Ik snap je helemaal, zelf heb ik te lang over een opleiding op een heel slechte school gedaan. Ik ben depressief geworden door de situatie daar en op een ander vlak, waardoor ik gestopt ben. Later ben ik verder gegaan op een andere school, maar toch besloten dat het me helemaal niet lag. Nu ben ik bezig met een andere studie, die me wel iets beter ligt, maar ik twijfel toch weer. Ik weet hoe boos mijn ouders zouden worden, maar ook mijn vriend, als ik nu ga stoppen, dus doe ik het niet. Maar ik ga me heel erg snel vervelen met dingen die niet uitdagend genoeg zijn. Ik heb een redelijk hoog IQ en dingen boeien me meestal gewoon niet lang, of ik het nou goed kan of niet. Ook daarom stop ik niet, ik weet gewoon niet wat ik anders zou moeten doen en of dat me dan wel gaat boeien. Nu hoop ik maar gewoon dat ik niet diep ongelukkig word. ;3
  Maar voor jou raad ik gewoon aan om je hart te volgen. Veel mensen zullen zeggen; maar je hoeft nog maar 1,5 jaar, haal dat papiertje gewoon. Maar die mensen snappen niet hoe het is, dus ik zou er niet naar luisteren en zelf beslissen. 1,5 jaar kan je echt nog veel ongelukkiger maken dan je bent en het is een flink lange tijd. Maak je plan van aanpak, maar ga ook een kijkje nemen bij de andere opleidingen. Misschien kan je een dagje meelopen en zie je of het misschien ook wel tegenvalt, of niet.


  Your make-up is terrible

  Ik weet niet of dit ook maar iets gaat helpen, maar ach, wie weet (: .
  Ik heb zelf net mijn eerste examens op de universiteit achter de rug. Mijn grote droom was om Taal - en Letterkunde Nederlands/Engels te volgen, ondanks dat elke leraar op het middelbaar me dit niet zag doen. Ze bleven me zeggen dat ik het niet aan zou kunnen.
  En ze hebben gelijk gekregen. Ik heb mijn eerste examenreeks volledig verpest, en ben van geen enkel vak geslaagd. Daarbij komt dan ook nog eens dat het Nederlandse deel van mijn studie totaal niet is zoals ik het had verwacht.
  Dus heb ik de beslissing genomen om te 'switchen', en het Nederlandse deel laten vallen. Volgend jaar zal ik hier voor in de plaats iets anders doen.

  En ik kan je vertellen dat ik me best wel ... Opgelucht er door voel. Ik heb ook enorme last van stress en faalangst. Ik ga niet zeggen dat ik gelukkiger ben, aangezien ik me ook verslagen voel, en ik vindt het vreselijk dat ik die leerkrachten nu toch gelijk moet geven.
  Maar ik blijf doorgaan.

  Je moet doen waar je jezelf goed bij voelt en niet naar anderen luisteren. Natuurlijk is het fijn om advies van anderen te krijgen en te kijken wat hun standpunt is, maar uiteindelijk is het jouw toekomst.
  Jij moet trots zijn op jezelf, en niet je ouders. Het is nog steeds jouw keuze.


  soul made of stardust and chaos.

  Angmar schreef:
  Ik zou gewoon even doorbikkelen zodat je in elk geval een papiertje hebt. Dan kun je daarna nog altijd besluiten wat je doet, maar dan zijn dit geen 'verloren jaren'. Zelf ontdekte ik twee jaar geleden dat ik nooit een baan zou gaan krijgen met mijn huidige opleiding, maar ik heb besloten om toch door te gaan zodat ik in elk geval iets heb.


  "This world is cruel, but I still love you."

  Ik denk dat het heel erg aan de situatie ligt. Hoe lang duurt deze opleiding nog? Als het binnen een jaar voorbij is raad ik je aan nog even door te gaan, gewoon zodat je niet met legen handen staat en dit alles voor niets is geweest. Duurt het echter nog langer dan een jaar, dan zou ik mezelf niet langer ongelukkig maken en ter plekken stoppen zodat je geen dag langer op een plek hoeft te zitten die je ongelukkig maakt.


  The happiest people don't have the best of everything, they just make the best of everything.