• Dag liefste users,

  Vandaag lanceren we dit topic om iets aan te kaarten, voornamelijk de sfeer in het lucht je hart-topic. We willen namelijk input aan jullie vragen over deze kwestie. Wijzelf hebben namelijk wel enkele ideeën over hoe we deze situatie willen aanpakken, maar dat zijn redelijk standaard ideeën. Mogelijks komen we er samen ook op een andere manier uit. Dus daarom vragen wij nu jullie mening.
  Hieronder vinden jullie de naakte waarheid rondom deze situatie. We worstelen met enkele dilemma's en die staan onverbloemd uitgelegd.

  De situatie:
  Sinds een gehele tijd (ongeveer 10 maanden geleden) komen wij berichten met zware inhoud tegen op Quizlet, toen al voornamelijk in het lucht je hart. Berichten over potentiële zelfmoord, zelfverminking, seksueel misbruik en anorexia. Op zich begonnen deze berichten zeer onschuldig. Het was er af en toe maar eentje en dat waren eigenlijk voornamelijk berichten waarin mensen niet weten wat ze nu konden doen.
  Voor ons zijn zulke berichten zeer moeilijk. Wij zijn vrijwillige moderators, geen hulpverleners. Wat kunnen en mogen we doen? Want als moderator is er wel een vorm van aansprakelijkheid natuurlijk. We zijn als team berichten gaan ontwerpen met doorverwijzingen naar goede hulpinstanties. Zo konden we alsnog iets doen, want we wilden wel graag iets betekenen, maar wij zijn geen hulpverleners, dus diepgang in zulke materie is niet aan ons besteed. Maar we deden in ieder geval niet niets.

  Dus zulke berichten hebben wij op regelmatige basis verstuurd. Natuurlijk zien wij zelf ook niet alles, maar gelukkig waren er steeds wel alerte users die bezorgd waren om hun mede-users en kwamen alsnog het overgrote deel van zulke berichten tot bij ons. (Waarvoor bedankt!)
  Maar nu komen we tot de kern van het verhaal: deze posts komen de laatste maanden vaker en vaker tevoorschijn. En nu zijn ze niet enkel meer zwaar van inhoud, maar ook zeer triggerend voor andere users. Dan gaat het met name over zelfdoding, zelfverminking en anorexia.

  De sfeer in het lucht je hart topic is er hard op achteruit gegaan en de meldingen van triggerende berichten zijn er op omhoog gegaan. Wij krijgen wekelijks redelijk wat meldingen over triggerende berichten in het lucht je hart. Meldingen van berichten met zéér zware inhoud, maar ook posts die anderen mogelijks kunnen aanzetten tot verkeerde gedachten of daden. Hierdoor krijgen we ook te horen dat velen het lucht je hart tegenwoordig mijden omdat het een negatief topic is geworden. Het lucht je hart is een belangrijk topic voor velen op Quizlet. Dus als het lucht je hart-topic negatief ervaren wordt, dan wordt het forum over het algemeen als negatief ervaren.

  Waar voor ons als moderators nu de struikelblokken liggen:
        - Deze berichten nemen de overhand, wat voor een negatieve sfeer zorgt. We kunnen ons inbeelden dat het kan helpen om hieromtrent je hart te luchten, maar het blijft helaas niet bij berichten die enkel maar over de zware inhoud gaan. Er zijn ook voldoende triggerende berichten die mensen tot hetzelfde kunnen aanzetten. Of zelfs het gevoel geven dat dit normaal is, terwijl dit overduidelijk niet het geval is: zelfverminking en anorexia zijn alles behalve gezond.
  We hebben al jaren de regel dat je elkaar niet mag aansporen tot anorexia, zelfverminking en andere extreme zaken. Maar ondanks we er een regel voor hebben, is een waarschuwing of een andere straf hiervoor schrijven zéér moeilijk. Enerzijds wil je dat deze mensen er zelf terug bovenop komen en wil je niet dat ze een waarschuwing of erger ervoor krijgen. Want wat als deze waarschuwing of andere straf nu de spreekwoordelijke druppel is en deze persoon daar nog verder door in de put geraakt? Die kans heb je altijd en dat gevoel zal er bij iedereen ingebakken blijven. Maar anderzijds hebben wij de taak om andere users te beschermen en moet deze waarschuwing wel de deur uit. We hebben het al enkele keren geprobeerd op te lossen door zo'n doorverwijzingsbericht te combineren met een waarschuwing, maar dat kan je niet eeuwig blijven doen. Maar ervaren jullie ons dilemma?
  Onthoud hierbij dus vooral: het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is zeer gemakkelijk gezegd dat iemand hiervoor formeel moet aangesproken worden, maar het is bijzonder moeilijk om dit aan te pakken.
        - Wat het anderzijds nog moeilijker maakt om aan te pakken, is dat wij eigenlijk ook maar gewoon users, mensen zijn. Deze berichten hebben niet enkel effect op een groot deel van Quizlet, maar ook op ons. Het is niet omdat wij moderators zijn, dat wij tegen alle soorten berichten kunnen. Bedenk je: je post zo'n zwaar, triggerend bericht, al dan niet wetend of dit ook zou kunnen aanzetten tot bij andere users. Dit wordt gemeld. Dat komt dus bij de moderators terecht. Maar bedenk dan: wij hebben mogelijk ook iemand verloren aan zelfdoding, wij hebben misschien ook het moeilijke proces van zelfverminking of anorexia doorlopen of wij hebben zelf ook misschien mentale problemen of hebben zo iemand in onze thuissituatie. Dat maakt dat ook niet iedere mod deze melding kan aannemen. Want niet iedere moderator kan zoiets aannemen vanwege zijn of haar eigen privé. Waardoor het doorgaans ook steeds op dezelfde personen terecht komt die dat deze meldingen aannemen en aan de slag ermee gaan. Maar bedenk dan ook: een moderator die vanwege privé deze melding niet aan kan nemen, zal zijn/haar mening ook niet kunnen verkondigen in het modtopic dat over die melding gemaakt is. Waardoor een zeer select groepje nog maar bezig kan zijn met die melding. Waardoor het extra lang kan duren voordat iemand tijd heeft om deze melding aan te nemen, maar ook voor dat deze melding afgehandeld kan zijn. En heel eerlijk: de meldingen over het lucht je hart blijven momenteel zeer lang staan voordat iemand het aanneemt. De kans is groot dat we bepaalde meldingen moeten laten gaan omdat niemand de tijd of de puf heeft om die meldingen aan te nemen. En wij weten dat dit slecht is. Want jullie voelen jezelf niet gehoord of geholpen als er niets gedaan wordt met de melding. Wat jullie (en ons) dan ook weer een slecht gevoel geeft. Dus dit helpt helemaal niet met de negatieve sfeer rond lucht je hart. Maar besef ook dat de grens van vele moderators al een hele tijd bereikt is. Op enkele personen na kunnen wij deze berichten niet meer aan. En het is niet eerlijk om deze enkele moderators continu alleen het werk te laten doen. Besef ook dat de actieve modtopics momenteel voornamelijk uit meldingen/berichten van het lucht je hart bestaan.

  Dus het komt erop neer dat al deze zware, negatieve en triggerende berichten mee zorgen voor een neerwaartse spiraal op Quizlet. Hier moet iets aan gedaan worden, want zo kan dit niet verder. De grens is bereikt. Wij kunnen deze berichten fysiek en mentaal niet meer aan.

  Oplossingen?
  Dan komen we nu uit bij de maatregelen die wij bedacht hebben. Deze zijn redelijk standaard en daarom vragen wij jullie waar jullie mogelijkheden zien. Mogelijks hebben jullie betere ideeën.
  - Het sluiten van LJH. Ja, een oud idee. Maar dan zou iedereen een topic kunnen aanmaken om over iets zijn of haar hart te luchten. Wat dus voor meer topics zou zorgen. Want het is niet verkeerd om een topic te maken voor maar een heel kort iets. Dus be our guest!
  - Meer/strengere regels voor het LJH. Dit is in het verleden gebeurd. Het was niet fijn om zulke belemmeringen te hebben, dus daarom hebben we dat terug afgeschaft. Maar we twijfelen er toch zeer hard over om dit principe terug in te voeren.

  Out of option...
  Wat voor ons zeker geen optie is, is werken met (dubbele) spoilers. Het is niet omdat het in een spoiler staat, dat het er niet is. Het wordt nog steeds open gedaan en nog steeds gemeld en dus wordt iedereen, inclusief het moderatorteam geconfronteerd met deze materie. Daarbij zijn wij ook sterk van mening dat het gros van deze berichten beter gepost worden op gespecialiseerde sites. Er zijn gespecialiseerde sites die niet anders doen dan omgaan met zulke berichten, waar je ook steun van andere lotgenoten kan vinden. Quizlet is niet de plaats voor zulke berichten.
  De core business van Quizlet is jezelf creatief uiten. Maar momenteel is de core business van de moderators hulp verlenen aan zaken waar zij niet voor opgeleid zijn. Dus dit is echt niet meer de bedoeling. Natuurlijk mag je zulke materie wel van je afschrijven in de vorm van een verhaal, gedicht, blog of andere creatieve verwerkingen, maar noodskreten, aansporingen,... die moeten vanaf nu verleden tijd zijn.

  Voorlopige maatregel:
  Daarom hebben we ook een tijdelijke regel ingesteld voor het lucht je hart:
  Openbare berichten die de mentale veerkracht van andere users kunnen schaden, zullen worden leeggehaald. Indien iemand dit toch vaker doet, kan die mogelijks een forumban van 48u krijgen. Indien meerdere mensen dit toch vaker blijven doen, kan het lucht je hart-topic tijdelijk gesloten worden.
  Deze tijdelijke regel is geldig zolang wij niet samen met jullie tot een oplossing zijn gekomen in dit topic.

  Wat nu?
  Dus nu hebben jullie de historiek en de situatie te horen gekregen. Nu weten jullie dat dit voor ons niet langer kan en wij onszelf en andere users moeten beschermen. Kunnen/willen jullie ons helpen met hoe we deze situatie vanaf nu kunnen aanpakken? We staan open voor elke input hieromtrent. We gaan ook proberen zo snel mogelijk te reageren op alles wat hier gezegd wordt. Iedere moderator mag ook zijn/haar eigen mening geven, natuurlijk zonder beroepsgeheim te schenden. Daarom kan het mogelijk zijn dat enkele posts wat langer duren om te beantwoorden omdat die moderator even feedback wil vragen over hetgeen hij/zij wil posten. Dus ga er van uit dat iedereen hier zijn persoonlijke mening post. Als er een gezamenlijk bericht gepost wordt, zal dat duidelijk aangegeven staan. En we willen jullie ook alvast bedanken voor de hulp die jullie gaan bieden, bedankt! We hopen dat we er met jullie hulp er samen zullen uit komen!

  Liefs,
  Het moderatorteam

  [ bericht aangepast door een moderator op 19 mei 2018 - 17:10 ]


  I'm just a musical prostitute, my dear. - Freddie Mercury

  Ik vind het de laatste tijd weer minder worden en zie eigenlijk geen ‘slechte’ sfeer meer, maar ik begrijp dat het voor de mods vervelend is. Ik persoonlijk zou het héél jammer vinden als het LJH topic zou verdwijnen, dus dan zou ik gaan voor de strengere maatregelen. Probleem daarbij is: ‘Wat is de grens?’ Ik vind het sowieso goed dat zulke berichten nu worden leeggehaald, eventueel met een forumban als consequentie. Het is moeilijk om iemand te bannen terwijl diegene al in zo’n diep gat zit, maar zoals jullie zeggen: dit is niet de plaats om zo’n berichten te schrijven.

  mini reactie ‘cause telefoon


  We are all made of stardust.

  Lionaire schreef:
  Ik vind het de laatste tijd weer minder worden en zie eigenlijk geen ‘slechte’ sfeer meer, maar ik begrijp dat het voor de mods vervelend is. Ik persoonlijk zou het héél jammer vinden als het LJH topic zou verdwijnen, dus dan zou ik gaan voor de strengere maatregelen. Probleem daarbij is: ‘Wat is de grens?’ Ik vind het sowieso goed dat zulke berichten nu worden leeggehaald, eventueel met een forumban als consequentie. Het is moeilijk om iemand te bannen terwijl diegene al in zo’n diep gat zit, maar zoals jullie zeggen: dit is niet de plaats om zo’n berichten te schrijven.

  mini reactie ‘cause telefoon


  Eens met dit vind de sfeer in LJH afgelopen weken wel echt alweer beter. Ik ben niet voor sluiten maar zou er niet op tegen zijn als er strengere regels komen opzich. Maarja mensen hebben een uitlaatklep nodig en ljh is dat wel wat zijn de gevolgen als we dat weg nemen?


  “Nothing like a nice tentacle-slap across the maw to set the tone for the week, eh? ”

  Okoye schreef:
  (...)

  Eens met dit vind de sfeer in LJH afgelopen weken wel echt alweer beter. Ik ben niet voor sluiten maar zou er niet op tegen zijn als er strengere regels komen opzich. Maarja mensen hebben een uitlaatklep nodig en ljh is dat wel wat zijn de gevolgen als we dat weg nemen?


  Het zal ook een uitlaatklep blijven, want er is wel een groot een groot verschil tussen ‘iets willen luchten’ en bijv. een zelfmoordneiging beschrijven.


  We are all made of stardust.

  Lionaire schreef:
  (...)

  Het zal ook een uitlaatklep blijven, want er is wel een groot een groot verschil tussen ‘iets willen luchten’ en bijv. een zelfmoordneiging beschrijven.


  Ik bedoel zegmaar meer als mensen strugglen met zoiets als zelfmoordneigingen en ze hebben dan geen plek om het te uiten, maakt het het dan niet nog erger bij hun persoonlijk. Snap dat ljh daar niet de plaats voor is maar ja wat gebeurt er met die soort berichtjes dan? Want ze mogen niet meer geplaatst worden. Kropt die persoon het dan op?


  “Nothing like a nice tentacle-slap across the maw to set the tone for the week, eh? ”

  Okoye schreef:
  (...)

  Ik bedoel zegmaar meer als mensen strugglen met zoiets als zelfmoordneigingen en ze hebben dan geen plek om het te uiten, maakt het het dan niet nog erger bij hun persoonlijk. Snap dat ljh daar niet de plaats voor is maar ja wat gebeurt er met die soort berichtjes dan? Want ze mogen niet meer geplaatst worden. Kropt die persoon het dan op?


  Misschien moet er een topic met een sticky aangemaakt worden met de informatie die de mods hebben verzameld over (hulp)websites welke wél geschikt zijn voor dat soort onderwerpen?


  We are all made of stardust.

  Lastige situatie. Ik snap dat het voor jullie echt niet te doen is mentaal om daar constant mee bezig te zijn. Jullie zijn daar niet voor opgeleid en zoiets weten over een ander is heel zwaar.
  Misschien dat de links naar hulporganisaties standaard in de op kunnen? Op zulke sites zijn ook vaak anonieme chats en plekken waar je je hart kan luchten (bij iemand die wel opgeleid is om daarmee om te gaan en daarnaar te luisteren, en niet alleen 'doe het niet' roept, want dat werkt toch niet). Het is nog geen oplossing voor dit, maar het maakt het voor de mensen die het nodig hebben misschien iets makkelijker om de plekken waar ze hun hart wel kunnen luchten te vinden.


  The purpose of a writer is to keep civilization from destroying itself.

  Lionaire schreef:
  (...)

  Misschien moet er een topic met een sticky aangemaakt worden met de informatie die de mods hebben verzameld over (hulp)websites welke wél geschikt zijn voor dat soort onderwerpen?


  Ja dat vind ik een goeie oplossing!


  “Nothing like a nice tentacle-slap across the maw to set the tone for the week, eh? ”

  Ik kom zelf niet veel in LJH, maar kan me heel goed voorstellen dat het voor de mods heel erg vervelend is en zelfs zwaar valt.
  Persoonlijk ben ik van mening dat in mijn ogen de beste oplossing is als deze berichten leeggehaald blijven worden, met een verwijzing naar een van de daarvoor bestemde hulpsites, zodat andere er niet mee geconfronteerd worden, of misschien zelfs getriggerd. Ik denk namelijk niet dat er anders verder iets is wat kan helpen.
  Hier op Q zitten ook nog erg jonge leden (10-11, misschien nog iets jonger?) en gezien het voor de wat oudere al soms zwaar valt om te lezen of tegen te komen, laat staan dan ook voor hen.


  "Though I may kneel before you, I will never be below you.."

  Lionaire schreef:
  (...)

  Misschien moet er een topic met een sticky aangemaakt worden met de informatie die de mods hebben verzameld over (hulp)websites welke wél geschikt zijn voor dat soort onderwerpen?


  https://www.quizlet.nl/chapters/1395396/online-hulpverlening/


  It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child - Pablo Picasso

  Eerlijk gezegd kom ik steeds minder op Quizlet, maar het lucht je hart weghalen gaat niet de oplossing zijn, naar mijn mening.

  En verder sluit ik me aan bij dit:

  Ik bedoel zegmaar meer als mensen strugglen met zoiets als zelfmoordneigingen en ze hebben dan geen plek om het te uiten, maakt het het dan niet nog erger bij hun persoonlijk. Snap dat ljh daar niet de plaats voor is maar ja wat gebeurt er met die soort berichtjes dan? Want ze mogen niet meer geplaatst worden. Kropt die persoon het dan op?


  Het lucht je hart sluiten zou ook totaal tegendraads zijn met de slogan van deze website: Laat zien wie je bent.

  [ bericht aangepast door Dumbo op 19 mei 2018 - 15:12 ]


  26 - 02 - '16

  Sankofa schreef:
  Eerlijk gezegd kom ik steeds minder op Quizlet, maar het lucht je hart weghalen gaat niet de oplossing zijn, naar mijn mening.

  En verder sluit ik me aan bij dit:

  (...)

  Het lucht je hart sluiten zou ook totaal tegendraads zijn met de slogan van deze website: Laat zien wie je bent.


  Daarom zijn we ook op zoek naar andere oplossingen (: het topic sluiten is dan ook de laatste optie.


  “Moonlight drowns out all but the brightest stars.” - Tolkien

  Ik zou inderdaad iets strengere regels verkiezen boven het sluiten van het topic. Daarnaast zou ik goed duidelijk maken waar mensen wél terecht kunnen met dit soort dingen, bijvoorbeeld door het sticky maken van een topic met informatie over hulpverlening. Het is zeker niet de bedoeling dat de moderators hiermee belast worden, dat is jullie taak niet en heel eerlijk gezegd kunnen jullie dat ook gewoon niet - dat is niet vervelend bedoeld, maar jullie kunnen net zo veel als alle andere users in dat opzicht, aangezien jullie ook geen professionele hulpverleners zijn.


  Spinning around, I'm weightless.

  J0Y schreef:
  (...)

  Daarom zijn we ook op zoek naar andere oplossingen (: het topic sluiten is dan ook de laatste optie.

  Yes, dat willen we ook weer niet. Dus daarom vragen we wat we eventueel nog zouden kunnen doen omdat onze ideeën uitgeput zijn. ^^

  Ik vind het idee van een sticky al interessant. Als we zoiets zouden doen, dan lijkt het me dat we sowieso even met de vertrouwenspersonen rond de tafel moeten zitten omdat zij al zo'n chapter hebben.
  Maar dan heel praktisch gezien: als er toch veel mensen zijn die deze sticky dan toch niet gelezen zouden hebben, hoe pakken we het dan aan? Want dan houden we de situatie van nu, lijkt me?

  Denken jullie aan nog andere dingen?


  I'm just a musical prostitute, my dear. - Freddie Mercury

  Ashryver schreef:
  Ik zou inderdaad iets strengere regels verkiezen boven het sluiten van het topic. Daarnaast zou ik goed duidelijk maken waar mensen wél terecht kunnen met dit soort dingen, bijvoorbeeld door het sticky maken van een topic met informatie over hulpverlening. Het is zeker niet de bedoeling dat de moderators hiermee belast worden, dat is jullie taak niet en heel eerlijk gezegd kunnen jullie dat ook gewoon niet - dat is niet vervelend bedoeld, maar jullie kunnen net zo veel als alle andere users in dat opzicht, aangezien jullie ook geen professionele hulpverleners zijn.


  Ik kom zelf nooit in het LJH topic, maar ik sluit me hier volledig bij aan. Het lijkt volgens mij het beste dat deze mensen een directe link kunnen vinden naar een plek waar ze dit soort dingen wel kunnen uiten.


  Be you, bravely.

  Mijn persoonlijke mening:
  Ik vind het vervelend om die berichten te zien. Erica heeft heel goed in het topic gezegd dat het voor mensen met een geschiedenis met mentale en fysieke problemen moeilijk is dit soort berichten te lezen. Het is echter ook voor mensen zoals ik, zonder al te veel van dit soort gebeurtenissen, ook niet prettig. Het LJH sluiten zou ik ook niet leuk vinden, omdat ik er ook dingen in plaats, maar ik vind persoonlijk dat er een oplossing zou moeten komen om dit wat tegen te gaan.

  Toch vind ik het zelf ook heel lastig de grenzen te bepalen. Ik kan zelf vrij hard en 'meedogenloos' zijn en zelf weet ik bij god niet hoe ik met dit soort dingen om zou moeten/kunnen/willen gaan, simpelweg omdat ik er ook geen ervaring mee heb en ik me er niet echt in kan verplaatsen, maar ik vind het ook lastig die berichten te lezen.


  Death’s coming to Brooklyn, and he’s got buck teeth and a cottontail!